ANNONS

Nya löften om utbyggd station i Tullinge

Ebba Östlin, Talla Alkurdi och Tamsons i Tullinge station.
Ebba Östlin (S), Talla Allkurdi (S) och Kristoffer Tamsons (M) valkampanjade i Tullinge.
Löftena om stationen från förra valrörelsen blev aldrig verklighet.
Nu lovar S dubbla perronger och ny uppgång om de får styra.
Moderaterna lovar att SL stöttar ny uppgång men vill koppla in regeringen.
ANNONS

I förra valrörelsen gick både Socialdemokraterna och Moderaterna ut med att de ville bygga en ny pendeluppgång i Tullinge. Nu närmar sig valet med stormsteg och det står klart att vallöftena finns kvar att infria. I veckan var båda partier på plats i Tullinge.

Vi måste få till ett samtal med nästa infrastrukturminister

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd

Efter skrotandet av idéhuset är Socialdemokraterna nu tillbaka med en ny plan för centrala Tullinge som bland annat inbegriper nytt torg, parkeringshus och bostäder. I den ingår en ny station med två perronger och ny pendelingång vid norra änden av dagens station.

– Den befintliga ingången är den mest igenkorkade ingången i hela pendeltågssystemet. Strömmen är så pass tät i morgonrusningen att det är svårt att gå emot strömmen åt andra hållet, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin.

Socialdemokraterna har planer för Tullinge centrum.

Kommunalrådet Ebba Östlin (S) och Talla Alkurdi (S) oppostionsråd i landstinget presenterade idéerna på Tullinge station i veckan. Foto: Anna Z Ek

Perronger på yttersidorna

Deras idé är nu två perronger som ska ligga på yttersidorna av tågspåren istället för som i dag då perrongen ligger i mitten. Enligt oppositionslandstingsrådet Talla Alkurdi (S) ytterligare en ingång också att resenärerna fördelar sig jämnare i vagnarna istället för resenärerna trycker in sig i vagnarna närmast dagens ingång.

– Två ingångar ger ett bättre flöde, säger Talla Alkurdi.

Skyller på M

Att det inte ens blivit projektstart för en ny pendeluppgång under den gångna mandatperioden lägger S på Moderaterna i landstinget.

ANNONS

– Vi har sagt att Botkyrka kommun är beredd att vara med och delfinansiera det här. Men de vill inte föra någon dialog om Tullinge, säger Ebba Östlin.

Kristoffer Tamsons, (m), i Tullinge, Botkyrka på valturné 2018.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons, (M), i Tullinge och Botkyrkas oppositionsråd Stina Lundgren (M) var också på plats i Tullinge. Foto: Anna Z Ek

Lovar byggstart

Socialdemokraterna lovar byggstart av den nya stationen under nästa mandatperiod om de också får makten i landstinget.

M: ”Vill få ett slut”

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) fanns också på plats i Tullinge samma dag som Ebba Östlin och Talla Allkurdi. Han berättade bland annat om en trygghetssatsning kring stationerna men kommenterade förstås också vad han kallade ”en gammal följetong”. Enligt Tamsons (S) vill även Moderaterna bygga en ny pendeluppgång i Tullinge.

– Mitt besked är att jag vill få ett slut på den här följetongen. Det här har varit på tapeten så länge, säger Kristoffer Tamsons.

Tala med ministern

Tamsons fortsätter:

– Vi måste sluta peka finger åt varandra. Om jag får fortsatt förtroende så är jag villig att gå in med de pengar som SL ska gå in med, det vill säga spärrar, bemanning och annat. Men det krävs också att staten som äger stationen och ytterst regeringen är villig att ta ett kliv framåt. Vi måste få till ett samtal med nästa infrastrukturminister om hur stationerna ska utvecklas i och kring Stockholm, säger han.