ANNONS

Utbyggt fibernät splittrar Resaröbor

Fibernät från Telia eller från Svensk infrastruktur? Det är den stora frågan på Resarö. På spel står pengar och uppgrävda tomter, vilket fått en del att ångra val av leverantör.
ANNONS

– Jag blev tveksam till Svensk infrastruktur när en annan aktör dök upp, Telia. De kunde ansluta via luftledningar och utan att gräva. Det tyckte jag var mer intressant, säger Ingrid Sellerholm som bor på Långrevsvägen på Resarö.

Men då var det redan för sent. I mars skrev hon nämligen på för Svensk infrastruktur. Hon säger att hon tolkat det som en intresseanmälan – men i avtalet står det att det kostar 13 000 kronor om hon vill backa ur. Priset för fibernätet var 30 900 – eller 18 900 kronor med Rot-avdrag.

– Jag tycker det är helt horribelt!

Till saken hör att Svensk Infrastruktur (SI) ännu inte fått alla tillstånd för att få gräva ända fram till sina kunder. Ett av hindren är Resarö vägförening som enligt SI skulle fattat beslut om det i augusti.

Men i stället har det bildats två läger på ön om vem som ska bygga ut fiber­nätet för tv, telefoni och bredband.

Av cirka 1 000 hushåll har SI hittills lockat 470 hushåll att skriva på. Men för att Telia ska kunna bygga sitt fibernät till en ”rimlig kostnad” måste 60 procent i stället välja Telia. Detta enligt Resarö plangrupp, en samverkansgrupp för flera föreningar.

Stoppas SI kan företaget å andra sidan begära så kallad ledningsrätt av lantmäteriet för få gräva fram till kunderna utan andra fastighetsägares medgivande.

– Det verkar väldigt infekterat. Jag har full respekt för att vissa vill ha Telia, däremot är det fel att inte låta bägge företagen bygga fibernät. Vi tycker konkurrens är bra, säger Johan Sundberg på Svensk infrastruktur.

Enligt honom är det bara en person hittills som sagt upp sitt avtal med SI. Ytterligare 3–4 personer har meddelat att de vill dra sig ur.

ANNONS

Att det kostar att bryta avtalet ser han inget fel med.

– Som konsument har man ett ansvar för vad man beställer och när man sätter folk i arbete.

Ingrid Sellerholm har anmält sitt fall till Allmänna reklamationsnämnden.

Jag har full respekt för att vissa vill ha Telia.Johan Sundberg, Svensk infrastruktur

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.