Utebliven skolskjuts skapar kaos

Med Värmdö kommuns nya regler är det tänkt att barnen ska åka SL-buss till skolan i större utsträckning än tidigare.
Med Värmdö kommuns nya regler är det tänkt att barnen ska åka SL-buss till skolan i större utsträckning än tidigare.
Förra höstens ändringar inom skolskjutsen skapade strul och gjorde många Värmdöbor upprörda.

Terminens skolstart blev inte bättre.

– Den här veckan är det kaos, säger föräldern Jessica Martinez Pahl.

Under onsdagen startade höstterminen för eleverna i Värmdö. Men hur barnen ska komma till skolan är ännu lite rörigt. Först under tisdagseftermiddagen kom gällande busstidtabell ut på Värmdö kommuns hemsida och då fick många en smärre chock.

Fortfarande gäller SL:s sommartidtabell, vilket gjort att flera barn haft svårt att komma hem från första skoldagen. Dessutom kom tiderna för den upphandlade skolskjutsen ut lika sent.

– Tydligen är det så att upphandlingen blivit lite försenad så busstiderna kunde inte läggas upp förrän igår, det är inte bra och bara att beklaga, säger Marie Bladholm (M), utbildningsnämndens ordförande.

Fler förändringar är även att allt fler elever nu ska åka med ordinarie kollektivtrafik i första hand. Barn från Bullandö, Fagerdala, Kopparmora och Skärmarö är några av dem som tidigare fått åka skolskjuts men som nu ska hoppa på SL-bussar istället.

Det har fått föräldrar att reagera.

– Det är helt otroligt, det är skillnad på att åka SL eller skolbuss. Bussar ställs in och SL har inget ansvar för att de kommer fram. Det känns otryggt för de yngre barnen, säger Jessica Martinez Pahl.

Hennes sjuåriga dotter ska nu själv passa tider, ta sig ombord på SL-bussen, blippa kortet och hålla koll på var hon ska av. Vissa dagar har hon bara tio minuter att hinna med bussen efter skoldagens slut. Missar hon den så får hon vänta i mer än en timme på nästa.

– Sådant anser jag att små barn inte riktigt har koll på. Och ska hon bara stå där då, om jag inte kan hämta henne? Dessutom kommer trafiksituationen att öka både av barn vi busshållplatsen och bilar som kommer att behöva hämta barn när det inte funkar, säger Jessica Martinez Pahl.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om strulet som uppstod efter att Värmdö kommun gjorde om riktlinjerna för skolskjuts förra året. Då blev det bestämt att eleverna inte längre skulle få åka med skolbussen i mån av plats, inte till eller från fritids och för att få SL-kort gällde det att ansöka innan 31 maj.

Anledningen till ändringarna var att kommunen inte visste hur många som nyttjade skolskjutsen kontra hur många som hade rätt till det enligt skollagen. Men röriga regler och sega handläggningstider gjorde att kritiken inte lät vänta på sig och många uppröra läsare hörde av sig till Mitt i.

I år är bemanningen större, säger Marie Bladholm, som är nöjd med hur de nya riktlinjerna fungerar.

– Däremot så borde vi ha gått ut med informationen tidigare, att det nu inte är lika många turer med upphandlad buss. Det är dåligt hanterat och där uppmanar vi alla att gå in på hemsidan och ge synpunkter, säger hon.

Hur ser du på föräldrars oro att låta barnen åka SL-buss istället för skolskjuts?

– Jag har hört sådana reaktioner och jag kan ha förståelse för det, men vi har gjort den bedömningen att det ska fungera att åka med SL-trafiken, säger hon.

Är det en kostnadsfråga att dra in på skolskjutsen?

– Det är det alltid, vi måste värna om våra skattepengar och därför ska man åka SL-buss där det går att göra det Men självklart går barnens säkerhet först och vi har gjort bedömningen att det är trafiksäkert för barnen att åka med SL, säger Marie Bladholm.

Fakta

Så är de nya reglerna

På fastlandet sker skolskjuts­transporterna i första hand med SL. Där det är olämpligt att åka SL-buss, exempelvis vid korsning av farliga vägar, finns skolskjuts i kommunens regi. De som har rätt att nyttja skolskjuts har fått busskort.

Elever som inte är beviljade skolskjuts får inte längre åka med bussen i mån av plats.

För att ha rätt till skolskjuts måste elever i årskurs 1-3 bo minst tre kilometer från skolan. För barn i årskurs 4-9 gäller minst fyra kilometer. På utbildningsnämndens­ möte i november ska avståndskraven diskuteras.

Källa: Värmdö kommun