Utegym kan ge liv åt slitna Humlan

<b>Hur tycker du att Humlan skulle kunna utvecklas?</b>  ”Jag går här varje dag, och det är så slitet i parken. Jag har inget emot ett gym, men jag tycker det är viktigare att man håller efter det som redan finns i stället – sköter om planteringarna bättre, och ser till att det är grusgångar där det ska vara. Nu har gångarna till exempel blivit för breda och är inte som det var tänkt en gång. Det är jättetrist.”, säger Nina Grill.
<b>Hur tycker du att Humlan skulle kunna utvecklas?</b> ”Jag går här varje dag, och det är så slitet i parken. Jag har inget emot ett gym, men jag tycker det är viktigare att man håller efter det som redan finns i stället – sköter om planteringarna bättre, och ser till att det är grusgångar där det ska vara. Nu har gångarna till exempel blivit för breda och är inte som det var tänkt en gång. Det är jättetrist.”, säger Nina Grill.
&lt;b&gt;Är utegym en bra idé?&lt;/b&gt;  &lt;b&gt;”&lt;/b&gt;Utegym kanske är poppis, men tydligen ingenting jag använder”, skämtar Shivan Kaffaf och klappar sig om magen. ”Jag tycker Humlan är rätt bra som det är faktiskt. Det är bra att det uppdelat för barn uppe i parkleken, för hundägare och för de lite äldre barnen här nere vid fotbollsplanen. Själv går jag mest med min hund Marley här nere vid rastgården.”
<b>Är utegym en bra idé?</b> <b>”</b>Utegym kanske är poppis, men tydligen ingenting jag använder”, skämtar Shivan Kaffaf och klappar sig om magen. ”Jag tycker Humlan är rätt bra som det är faktiskt. Det är bra att det uppdelat för barn uppe i parkleken, för hundägare och för de lite äldre barnen här nere vid fotbollsplanen. Själv går jag mest med min hund Marley här nere vid rastgården.”
&lt;b&gt;Vad skulle du vilja ändra på i Humlan?&lt;/b&gt;  ”Man skulle kanske kunna göra en plattsättning eftersom det är så lerigt och eftersom många går till kontoret genom parken. Sedan tycker jag att man kunde skärma av parkens olika delar bättre genom att skapa fler rum. Det skulle bli bättre struktur så. En träningsdel tycker jag skulle vara bra att inkorporera i aktivitetsdelen och skulle kunna inspirera fler att träna”, säger Göran Sommar med hunden Alfons.
<b>Vad skulle du vilja ändra på i Humlan?</b> ”Man skulle kanske kunna göra en plattsättning eftersom det är så lerigt och eftersom många går till kontoret genom parken. Sedan tycker jag att man kunde skärma av parkens olika delar bättre genom att skapa fler rum. Det skulle bli bättre struktur så. En träningsdel tycker jag skulle vara bra att inkorporera i aktivitetsdelen och skulle kunna inspirera fler att träna”, säger Göran Sommar med hunden Alfons.
Nu ska Humlegården utvecklas. Ett förslag som stadsdelsförvaltningen gillar är ett nytt utegym.

Men innan man bestämmer sig vill man veta mer om hur Östermalmsborna vill göra Humlan bättre.

Det var i slutet av 2015 som en Östermalmsbo skickade in förslaget till staden om att man borde bygga ett utomhusgym i Humlegården.

Och det kan faktiskt bli ett gym i Humlan. Det framgår av stadsdelsförvaltningens svar på förslaget som nu har blivit offentligt.

– Utomhusgym tycker vi är ett bra förslag. Det är något som skulle passa där och som skulle komplettera miljön runt ungdomshuset med ytterligare en aktivitet, säger Fredrik Ekroth, landskapsarkitekt på parkmiljöavdelningen.

Gymmet skulle enligt förslaget ligga i den så kallade aktivitetshörnan vid Humlegården. Alltså ut mot Engelbrektsgatan där det bland annat ligger, en fotbollsplan, en skejtpark och en ungdomsgård.

Även det nyinstiftade ungdomsrådet på Östermalm har vädrat åsikten att ett utomhusgym vid aktivitetsparken skulle vara en bra idé.

– Det finns inte heller något utegym närmare än Gärdet, Ekhagen, Hjorthagen eller i Vasastan. Så därför skulle Humlan också kunna behöva ett gym, säger Fredrik Ekroth.

– Men det kan inte finnas ett gym i varje park heller, säger han.

Men inget är alltså bestämt och innan man spikar planerna för platsen vill stadsdelsförvaltningen veta mer om vad medborgarna skulle vilja se i Humlegårdens västra del.

Därför ska man hålla ett medborgarmöte efter sommaren där alla får tycka till kring hur Humlans västra del kan förändras till det bättre.

– Fokuset är området kring ungdomshuset och man kan ha vilka idéer som helst. Det är inte säkert att de går att genomföra, men man ska framföra alla tankar. Det är ju därför vi vill träffa medborgarna.

När Mitt i besöker Humlegården tycker folk också att gymmet är en bra idé, men flera tycker att staden borde rusta resten av parken snarare än att satsa på nya inslag.

– Jag går här varje dag, och det är så slitet här. Jag har inget emot ett gym, men jag tycker det är viktigare att man håller efter det som finns redan i stället, säger Nina Grill.