ANNONS

Utegym ska hålla knarket borta

Amiro Elsayed, Imran Lodhi och Leo Damgaard efterlyser att fler ungdomar och äldre engagerar sig.
Amiro Elsayed, Imran Lodhi och Leo Damgaard efterlyser att fler ungdomar och äldre engagerar sig.
Ett utegym i Storvrets­parken skulle störa knarkförsäljningen och hjälpa ungdomar att hålla sig borta från bus, tänkte Imran Lodhi och Amiro Elsayed.

Nu blir deras förslag verklighet.
ANNONS

Idén bakom ett kostnadsfritt utegym i Storvretsparken föddes när Imran Lodhi och Amiro Elsayed såg att allt fler ungdomar hamnat snett i samhället. De tror att den bakomliggande faktorn är att många ungdomar i dag inte har någonstans att ta vägen efter skolan.

– Det är helt dött. Många ungdomar hänger i dag vid porten eller i källaren. Generellt har drogmissbruket ökat bland allt yngre ungdomar, det är tragiskt. Jag tänkte mig ett utegym eftersom många ungdomar tränar och vill träna, men alla har inte råd med gymkort, säger Imran Lodhi.

Med på traven har de eldsjälen Leo Damgaard, som sedan ett par år tillbaka arrangerar drive in-fotboll på fredagar och lördagar i Storvreten och Salem.

– Jag vill att mina barnbarn och barnbarnsbarn ska växa upp i ett tryggt samhälle, och vi har fått indikationer på att det pågått knarkförsäljning till unga och vuxna för fullt i Storvretsparken. Jag tror att en levande park med en massa aktiviteter kan förhindra en fortsatt eskalering och i bästa fall sätter stopp för knarket, säger Leo Damgaard.

Han menar att skadegörelsen och klottret har minskat i Storvreten sedan drive in-fotbollen startade.

– De är lätt att dagens ungdomar blir bortglömda av samhället. Har du hamnat i ett drogmissbruk blir du stämplad av samhället. När du väl kommer in i den onda cirkeln, hur ska du ta dig ut? Du måste våga ge dem en andra chans, säger Amiro Elsayed.

Tanken är att Storvretsparken ska bli en levande park, en samlingsplats för alla. Botkyrka kommun ser positivt på satsningen. Kultur- och fritidsnämnden har beviljat ett bidrag på 130 000 kronor till bland annat inköp av redskap.

– Det har varit väldigt kul att på ett unikt sätt ge dem ett snabbt och positivt svar. Det brukar annars ta ganska lång tid att mala det igenom kommunens kvarnar men den här gången gick det snabbt, säger Linus Söderling, idrottsutvecklare i Botkyrka kommun.

Gymmet kommer att byggas vid den nuvarande volleybollplanen. Linus Söderling tror att det kommer att stå klart före årsskiftet.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.