Parkleken Idleken, som ligger mellan husen på Idholmsvägen och Storholmsbackarna, i Vårberg ska rustas upp. Inför upprustningen bjöd stadsdelsförvaltningen i september förra året in boende och förskolor som fick komma med förslag gällande den nya utformningen. Det kunde exempelvis röra sig om lekredskap som studsmattor eller fruktträd och bänkar.

I samband med medborgardialogen framförde även flera i området att de tycker att parken är otrygg för att den är sliten, att det är dålig sikt och att belysningen är dålig. Men också för det pågår drogförsäljning i parken och att missbrukare både hänger och sover där.  

Gym ska skapa mer folkliv

För att öka tryggheten föreslog boende att staden skulle bygga ett utegym i parken så att det blir mer liv och rörelse. 

Stadsdelsförvaltningen har sökt och nu beviljats trygghetspengar av Stockholms stad för att kunna bygga ett utegym. 

– Utegymmet är en viktig trygghetsinvestering. Det kommer att göra att platsen befolkas under längre tider av dygnet när den inte utnyttjas av lekande barn. Belysning kommer även att sättas upp i anslutning till utegymmet, säger social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S). 

Totalt får Skärholmen 1,4 miljoner kronor till Idleken. Stadsdelen får även 400 000 kronor för förbättrad belysning i parkleken Vårgården, på Ängsholmsgränd i Vårberg, eftersom den upplevs som mörk och otrygg och har blivit ett tillhåll kvällstid. 

– Det offentliga rummet tillhör oss alla och alla ska känna sig trygga att röra sig fritt i hela Stockholm. Därför är trygghetsinvesteringarna ett viktigt tillskott för att öka tryggheten för alla boende i Skärholmens stadsdel, säger Alexander Ojanne. 

Totalt fördelar Stockholms stad 60,1 miljoner kronor på trygghetsinvesteringar i det offentliga rummet runt om i stadsdelarna.