Utegymmet i Stockby förses med nya redskap

Alf Jörgensen, maskinist, och Henning Wingård, drifttekniker, jobbar nu på att utegymet ska bli klart i Stockby.
Alf Jörgensen, maskinist, och Henning Wingård, drifttekniker, jobbar nu på att utegymet ska bli klart i Stockby.
Utegymmet vid Stockby motionsgård har renoverats och ska få fler redskap. I slutet av denna vecka förväntas gymmet stå klart för användning.

Invigning kommer att ske om ett par veckor.

Satsningen på utegym på Lidingö är en del av kommunens arbete med hälsofrågor. Under den här veckan kommer renoveringen av utegymmet vid Stockby motionsgård att bli klar. De senaste veckorna har Lidingö stads drifttekniker Henning Wingård fräschat upp anläggningen.

– De instrument som har suttit där har uppdaterats och några har bytts ut. Det har även tillkommit nya redskap, säger han.

De flesta redskapen är olika stockar som ska lyftas i olika lägen.

– Det har inte blivit ett större område. Redskapen finns på samma område som tidigare men nu har vi förtätat gymmet så att det finns fler saker att göra. Platsen kommer att bli populär, tror Henning Wingård.

Det finns sedan tidigare tre utomhusgym på Lidingö, men där är redskapen av metall. Utegymmet i Stockby med träredskap är ensam i sitt slag på Lidingö.

Torbjörn Bragderyd, chef för idrotts- och friluftsavdelningen på kultur- och fritidsförvaltningen, menar att det finns ett stort behov av utomhusgym.

– Vi märker att det är populärt med gym utomhus. Vi ser att många kommer dit och personer ringer även till oss och visar sin uppskattning, säger han.

Ligger Lidingö stads paroll att vara Hälsans ö bakom denna satsning?

– Vid en livsstilsundersökning för några år sedan visade framförallt Lidingös ungdomar ett intresse för att kommunen skulle skapa aktiviteter i naturen. Därför gör vi detta, men visst finns det en koppling till Hälsans ö, säger Torbjörn Bragderyd.

Kultur- och fritidsförvaltningen har även byggt ytterligare två vindskydd under sommaren och tillsammans med Friluftsfrämjandet anlagt en cykelbana i Högsätra. Inför nästa sommar ska en stor klätterställning byggas vid Fågelöudde och två nya badstränder anläggas vid Kottlasjön.

Invigningen av utegymmet kommer att ske om två–tre veckor.

Fakta

Fler vindskydd och utegym

Det finns nu sammanlagt fyra utegym på Lidingö; Stockby (blir klart under den här veckan), Kottlasjön, Rudboda och Högsätra.

Det finns nio vindskydd runt om på Lidingö; Tyktorp, Augestenro, Koltorp, Långängen, Kottlasjön, Örnnästet, Strövarnästet, Kappsta och Södergarn

Källa: www.lidingo.stad