Stor uteservering i Sofo måste flytta

Bananas uteserveringen blir mindre nästa säsong.
Bananas uteserveringen blir mindre nästa säsong.
Buskarna runt uteserveringen mår dåligt och flera har dött.
Buskarna runt uteserveringen mår dåligt och flera har dött.
Staden vill rusta upp Katarina Bangata.
Bistro Bananas populära uteservering står i vägen.
Till nästa sommar måste den flytta – och krymper.

Bistro Bananas, som ligger i strykjärnsbyggnaden på Skånegatan/Katarina Bangata nära Götgatan, har en stor uteservering på Katarina Bangata som brukar vara välbesökt under sommarmånaderna.

Men nästa sommar kommer den inte längre ligga mitt i gatan, som den gör nu.

Trafikkontoret vill ta bort buskarna som växer som en större rektangel mitt på gatan, grusa ytan och göra en mer öppen vy och passage till Götgatan. Tanken är att sektionen ska få samma utseende som resten av Katarina Bangata.

– Vilket är det ursprungliga utförandet, säger Ewa Reuterbrand, landskapsarkitekt på trafikkontoret.

Uteserveringen flyttar

Det innebär att Bananas uteservering får maka på sig och flyttas in till husväggen. Platsen fås genom att trottoaren blir ungefär två meter bredare.

– Ytan krymper möjligen, men det är inte så att den försvinner, säger Ewa Reuterbrand.

I slutet av oktober kommer häckar, staket och plattytor att börja tas bort. Enligt staden är det en svår plats att ha buskage på.

– Denna typ av häckplantering har inte visat sig fungera på denna plats då hälften av buskarna nu är döda på grund av nedskuggning från alléns träd, säger Ewa Reuterbrand.

Buskarna runt uteserveringen mår dåligt, och flera har dött. Därför vill staden nu ta bort dem.

Breddningen av trottoaren närmast strykjärnshuset ska ske till våren.

– Så nästa sommar ska den nya uteserveringen kunna användas, säger Ewa Reuterbrand.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att vi inte blivit delaktiga och rådfrågats om vad som skulle hända här.

Jakub Vávra, ägare

Bananas ägare inte nöjd

Jakub Vávra är ägare till Bistro Bananas. Han säger att över hälften av uteserveringen försvinner i och med den nya placeringen.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att vi inte blivit delaktiga eller rådfrågats om vad som skulle hända här. Det är bara vi och Bondens marknad som använder ytan. Men vi har inte fått komma till tals.

Han berättar att krogen investerat en halv miljon på den gamla uteserveringen, som gasvärmare, markiser och indraget vatten. Pengar som nu till stor del kastats i sjön.

– Trafikkontoret fortsätter sin arroganta stil. Och kör över krögare som gjort bra saker för Södermalm de senaste 17 åren.

Åtalades i somras

Det har stormat en del om Bananas den senaste tiden. Mitt i har kunde i somras rapportera om att ägaren åtalades, på grund av att en del av uteserveringen var ett svartbygge.

Det har startats en namninsamling, för att försöka rädda uteserveringen. Men det kommer inte ske något samråd eller liknande där allmänheten får tycka till.

Detta eftersom beslutet att förändra gatumiljön på Katarina Bangata tas på tjänstemannanivå, då det anses vara en enklare ombyggnation.