Uteserveringarna ett efterlängtat vårtecken

”Det är trevligt att äntligen få sitta ute lite”, säger kafégästen Rebecca Söderlund som njuter av solen.
”Det är trevligt att äntligen få sitta ute lite”, säger kafégästen Rebecca Söderlund som njuter av solen.
Nu är det dags för ett efterlängtat vårtecken – uteserveringarna. Och i Sundbyberg finns många ställen att välja på för en latte i solen.

Ett 50-tal kaféer och restauranger väntas ställa ut bord och stolar i år.

– Fler uteserveringar åt folket! ­säger Marie Falchi som njuter av sitt kaffe på The Mätts uteservering på Järnvägsgatan.

– Det är jättehärligt. Det känns som att vara på semester utomlands fast man är hemma, fortsätter hon.

The Mätt har precis öppnat uteserveringen för i år och de har vädrets makter på sin sida denna premiärdag. Förmiddagssolen skiner över kafébesökarna som gärna tar chansen att dricka sitt kaffe utomhus.

– Det blir alltid fullt på uteserveringarna direkt när det är soligt. Man får komma tidigt för att få plats, säger Marie Falchi.

Störst chans att hitta en stol i solen är det på Landsvägen, Järnvägsgatan och Tulegatan som är Sundbybergs uteserverings­tätaste gator. Att ha en uteservering har blivit allt viktigt för kafé- och restaurangägare som vill stå sig i konkurrensen under sommar­halvåret.

– När det är fint väder vill folk kunna sitta ute, säger George Garges som är delägare på The Public som hoppas få tillstånd för en ännu större uteservering i år.

Nu för tiden kan Sundbybergs soldyrkare välja och vraka bland ett drygt fyrtiotal uteserveringar. Värre var det 1995. Då fanns bara drygt 20 uteserveringar i hela Sundbyberg.

Hittills i år har 22 uteserveringstillstånd utfärdats i staden och en rundringning som Lokaltidningen Mitt i har gjort visar att minst 15 kaféer och restauranger till kommer att söka inför säsongen.

Enligt Jackie Sellrup på kommunens bygglovsenhet är det vanligt att många väntar in i det sista med att skicka in sina ansök­ningar. Enligt hans beräkningar kommer Sundbyberg i år att ha runt 50 uteserveringar.

– Det brukar vara runt 40 uteserveringar varje år i Sundbyberg. Och det kan finnas fler. Många behöver inte söka tillstånd eftersom de har serveringen på privat mark.

Det är polisen som beviljar uteserveringstillstånd men kommunen har vetorätt för dem som ligger på deras mark.

Fakta

Gatorna där det finns flest

Landsvägen: 12

Tulegatan: 11

Järnvägsgatan: 9

Sturegatan: 5

Fredsgatan: 5

Baserat på ansökta tillstånd 2014 och hittills 2015.

Källa: Bygglovsenheten