ANNONS

SD: Myrin företräder inte partiet

Sverigedemokraternas Eric Myrin sitter kvar i Nacka kommunfullmäktige som gruppledare för partiet, trots att han uteslutits ur SD.

En statsvetare ifrågasätter detta.
ANNONS

Eric Myrin, gruppledare för Sverigedemokraterna i Nacka, bekräftar nu för Mitt i att han uteslutits ur Sverigedmokraterna.

– Den enda motiveringen jag fått är jag är medlem i Sverigedemokratiska ungdomsförbundet.

– Det är väldigt odemokratiskt agerande, där partiet först klipper bandet på sittande möte och sen utesluter medlemmar och därefter genomdriver beslutet.

Eric Myrin anser att det är SD:s landsdagar som ska besluta om sådana här åtgärder och att beslutet därför är ogiltigt. Men han konstaterar samtidigt att ”det är partiledningen som bestämmer”.

Trots uteslutningen sitter Eric Myrin kvar som gruppledare för Sverigedemokraterna i Nacka:

– Ja, det kommer jag att göra.

Innebär det inte en konflikt med moderpartiet?

– Det tror jag faktiskt inte, säger Eric Myrin.

– Jag är invald på SD-mandat och är vald för att driva ett antal frågor. För mig spelar det ingen roll om det står att jag är SD-politiker eller politiskt obunden. Jag är invald för att driva frågor. Lokalt känner jag att jag har förtroende.

ANNONS

Frågan var uppe vid senaste kommunfullmäktige, enligt Myrin.

– Enligt fullmäktiges ordförande får man streck som partibeteckning om man begär det, men det finns inget sådant intresse från min sida.

Han har inte talat med moderpartiet om sitt beslut.

– Nej, de är inte intresserade av en dialog.

Helena Meier, stadsjurist i Nacka kommun:

– Det är glasklart att han sitter kvar i fullmäktige det som inte är helt uppenbart är om han ska betecknas med (SD) eller (-) men att det är min bedömning att han betecknas med (SD) om han inte själv uppger att han är en så kallad politisk vilde och ska betecknas (-).

Christian Krappedal, pressassistent hos Sverigdemokraterna skriver i ett mejl till Mitt i:

”Eric Myrins uteslutning har redan verkställts vilket betyder att han inte längre är en del av vårt parti. Sedan om Eric inte har någon förståelse inför det så kan jag bara informera om att det inte gör någon skillnad. Han är och förblir utesluten ur Sverigedemokraterna.

Uteslutna politiker kan sitta kvar i fullmäktige, men politikern kan inte representera sitt tidigare parti, enligt Anders Håkansson, statsvetare. Om politikern inte byter parti blir politikerna ”vanligen vilde”, enligt Håkansson.

Konflikten mellan SD och SDU grundar sig enligt SD i ideologiska skiljaktigheter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.