ANNONS

Löfven utesluter inte militärpolis mot gängen

Statsminister Stefan Löfven öppnade upp för möjligheten att sätta in militär som medhjälp.
Statsminister Stefan Löfven öppnade upp för möjligheten att sätta in militär som medhjälp.
Statsminister Stefan Löfven öppnade upp för möjligheten att sätta in militär som medhjälp till polisen.
– Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sade Löfven efter partiledardebatten i riksdagen till TT.
ANNONS

Under onsdagen hölls valårets första partiledardebatt i riksdagen. En av huvudfrågorna var brottslighet i samhället.

Statsminister Stefan Löfven öppnade upp för möjligheten att sätta in militär som medhjälp till polisen.
– Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sade Löfven efter partiledardebatten i riksdagen.

Förslaget att sätt in militärpolis i brottsutsatta områden är inte nytt, bland andra har chefsåklagare Lise Tamm, som vid årsskiftet tillträdde som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet förespråkat det. Något som väckte starka reaktioner bland Rinkebybor.

Starka reaktioner bland Rinkebybor

– Det är tragiskt att en högt uppsatt tjänsteman uttalar sig så. Klyftorna ökar och gör att man inte känner sig inkluderad, och när myndigheter går ut och kallar det för krigszon så känner man sig inte inkluderad som medborgare, sa den lokala Järvaprofilen och medborgarvärden Mohammed Hagi Farah, tidigare till Mitt i.

Och Imam Hussein Farah, menade att ett sådant uttalande, att Rinkeby skulle vara en krigszon där militärpoliser ska sättas in, skrämde upp hela området.

Under onsdagens partiledardebatt ville vice statsminister Isabella Lövin (MP) rikta en uppmaning till övriga partier.

”Klyftorna ökar och gör att man inte känner sig inkluderad”

ANNONS

– Jag vill rikta en uppmaning till alla ständiga partier. Lyft blicken, gå inte i de destabiliserade krafternas fälla, sade Lövin och fortsatte:

– Vi har problem i Sverige, men den största faran är att fler tappar hoppet om en bättre värld.

C-ledaren Annie Lööf sade under debatten att hon ser tendenser till att Sverige klyvs och att en ny underklass är på väg att skapas.

ANNONS