Utflykten slutade med gipsat ben

Marketta sitter för det mesta i rullstol efter olyckan. Först väntar sex veckor i gips, sedan rehabilitering. ”Jag behöver hjälp med det mesta och är mest inne. Det är bökigt att ta sig ut”, säger hon.
Marketta sitter för det mesta i rullstol efter olyckan. Först väntar sex veckor i gips, sedan rehabilitering. ”Jag behöver hjälp med det mesta och är mest inne. Det är bökigt att ta sig ut”, säger hon.
Marketta Bergs cykel­utflykt förvandlades till en sommar inomhus i gips. Två unga pojkar körde på pensionären vid en gång- och cykeltunnel i Alby.

Vårdslösa mopedister fortsätter att oroa ­Botkyrkaborna.

Den 11 juni var 68-åriga Marketta Berg på cykelutflykt med sin man Lennart när hon blev påkörd av en moped i en tunnel under Albyvägen i närheten av Subtopia. Markettas högra knäskål knäcktes vid smällen. På det andra benet syns fortfarande däckmönster i form av sårskorpor.

– Jag tror inte att de som kör ­inser vilket vapen det här kan vara, säger hon.

Mopedisterna, som enligt Marketta knappast var 15 år, hade inte hjälm men klarade sig till synes utan skador. Marketta däremot tvingades till operation och tillbringar nu mestadels sommaren inne.

– Jag agerade krockkudde åt dem, säger hon.

De två pojkarna stannade en stund, men smet innan polis och ambulans kommit och lämnade inte sina namn som Marketta bad om.

– Bedrövligt! Jag hoppas att de skäms rejält. De borde fundera på hur det känns för den som får hela sommaren förstörd, säger hon.

Samtidigt är hon tacksam mot den unga kvinna med hundar som stannade till och gav vatten och skugga mot solen medan hon väntade på ambulansen. Marketta Berg menar att det krävs en attitydförändring bland mopedisterna. Hon uppmanar också föräldrarna att ta större ansvar.

– De måste ha koll. Det är inte skolan eller resten av samhällets uppgift att uppfostra barnen, säger hon.

Patrik Sverin, biträdande närpolischef i Botkyrka, delar Markettas åsikt. Men han menar också att förra veckans insats för att stävja busåkningen har gett resultat. Både uniformerad polis och civilklädda poliser, vissa av dem på moped, gjorde tillslag och patrullerade runt om i Botkyrka.

I torsdags hade de beslagtagit fyra fordon. Enligt polisen åker många av dem som kör vårdslöst på stulna, ibland är de även trimmade, fordon.

– Vi försöker ta fordonen när de står still och går på tips från allmänheten eller spaning om var de finns. Vi undviker jakt i bostadsområden eftersom andra personer kan skadas, säger Patrik Sverin.

– Det är ganska lugnt just nu. Vi kommer att jobba mot det här under sommaren. Efter sommaren blir vi fler poliser i Botkyrka. Då kommer den här typen av insatser också bli vanligare, säger han.

Här körde killarna på Marketta.