ANNONS

Lista: Utforska Roslagens natur i sommar

Sjön Tärnan vid naturreservatet Exerman-Hersby i Vallentuna
Tärnan i Vallentuna.
Sommaren är inte bara till för att lata dagar i hammocken eller framför fotbolls-VM. Det finns mycket orörd natur precis runt knuten. Mitt i lyfter fram några särskilda som kan vara värda att upptäcka – såväl solo som med familjen.
ANNONS

Läs reportagen från Roslagens reservat här:
ANNONS

Roslagens bästa naturområden.

Rinkebyskogen, Danderyd:
Danderyds största skog rymmer flera växlande biotoper. Flera motionsslingor finns och ingångar hittar du bland annat vid det nya ställverket, Danderyds golfklubb och Båtmanstorpet.
Altorpsskogen, Danderyd:
Danderyds andra skog. I direkt anslutning till Roslagsbanans station Altorp. Flera motionsspår löper genom området, gott om fågelliv och svamp.
Hagby Ekopark, Täby:
Den gamla tippen i Hagby är nu en ekopark. Här finns det en chans att se spännande fåglar i Täby. Ligger längs med Skålhamravägen.
Täby prästgårds naturreservat, Täby.
Täbys andra naturreservat. Fornhistorisk mark med vackra växter och fåglar. Stanna med Roslagsbanan vid Täby kyrkby och ta en kortare promenad.
Tärnanområdet, Vallentuna och Österåker:
Ett vidsträckt område med gammelskogar och sjöar. Roslagsleden slingrar sig fram genom skogarna och passerar flera av sjöarna och hagmarkerna. För den som vill upptäcka vildmarken är Tärnanområdet för dig, kanske särskilt Exerman-Hersby. En ingång till reservatet ligger vid Domarudden, nås lättast med bil
Roslagsleden, Roslagen:
19 mil av vackra miljöer och historiska upptäckter. Leden som börjar vid Danderyds Kyrka och slutar i Grisslehamn kryssar genom flera häftiga naturreservat.
Skålhamra Kvighage, Täby.
Ligger strax söder om Täby golfbana utefter Skålhamravägen. Stor artrikedom vad gäller både flora och fauna. Nås bäst med bil eller cykel.
Mörtsjön och Käringsjön, Täby:
Området kring Fjäturen är mycket tyst och artrikt. Bra för fiske och här gömmer sig runstenar i skogen. Området har riksintresse. Buss 614 mot Skarpäng.
Rönninge by - Skavlöten, Täby:
Täbys första naturreservat vid Rönningesjöns östra strand. Motionscentrum och flera olika leder och spår. Friluftsskogar och en välbevarad 1800-tals by. Goda badmöjligheter. Hoppa av vid Hägernäs station och promenera.
Näsudden, Österåker.
Österåkers närmaste naturreservat. Stor artrikedom och växlande vackra miljöer alldeles runt knuten. Buss 683 från Åkersberga centrum mot Täljöviken.
Björkby-Kyrkviken, Vallentuna:
Vallentunas närmaste och mest tillgängliga naturreservat. Här finns såväl brun kärrhök som rördrom. Det finns även flera gamla gravar från järnåldern. För den som har svårt att gå når du reservatet och strandpromenaden lättas via den nedre kyrkogården.
Angarnsjöängen, Vallentuna:
Bästa skådarplatsen med chans att skåda en rad olika fåglar. Är du inte fågelintresserad finns det mängder av fornlämningar som du enkelt får syn på med hjälp av områdets leder. Bussen stannar vid Örsta station.
Bogesundslandets naturreservat, Vaxholm:
Vaxholms andra naturreservat. Ett attraktivt besöksmål för natur- och friluftsintresserade. Koppla av med promenader, bär- och svampplockning eller besök Bogesunds slott.
Ubbysjön, Vallentuna:
Ubbysjön mellan Ormsta och Lindholmen är en av Vallentunas mycket fågelrika sjöar. Tillgängligheten håller just nu på att förbättras med gångar, beräknas vara klar till sommaren. Ta buss 661 till Molnbyvägen.
Trastsjöskogen, Österåker:
Nordöst om Magretelund växer 200-åriga tallar och ädellövträd och sumpskog. Tillgängligt med plankbroar och plan terräng. Höga naturvärden med ovanliga växter, djur och svampar. Flera bussar går till området.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.