Utkastad kaféägare får en miljon kronor

Kommunen gjorde fel när Café Bubbel kastades ut från simhallen, konstaterar domstolen.

Nu får kaféägaren 1 miljon kronor i skadestånd av kommunen.

– Det här har varit väldigt påfrestande. Jag har förlorat mer pengar än så här, men är lyckligt lottad. Trots att jag har ett litet företag har jag vunnit mot kommunen, säger ägaren till Café Bubbel, som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Tidigare låg Café Bubbel i Sollentuna simhall. Men när kommunen byggde om i simhallen för drygt fem år sedan åkte kaféet ut. För detta, och för att de förlorade kunder och intäkter under renoveringen, får nu kaféet lite mer än 1 miljon kronor i skadestånd av kommunen.

När simhallen byggdes om var det dammigt och bullrigt i lokalen. Det luktade avlopp och när sittplatserna försvann förlorade kaféet alla kunder.

Det här var inte kaféets fel, konstaterar tingsrätten i Sollentuna, som tillägger att kommunen inte gjort något för att begränsa skadan som kaféet drabbades av.

Därför är den största delen av skadeståndet, 750 000 kronor, kompensation för uteblivna intäkter. Skadeståndet består även av rättegångskostnader samt en årshyra i kompensation för att kommunen kastade ut Café Bubbel från simhallen, utan att erbjuda någon annan lokal.

Kommunen tyckte nämligen att hyresavtalet med kaféet kunde sägas upp eftersom ägaren inte betalt hyran under renoveringen.

Kaféägaren å sin sida säger att löfte om att slippa betala hyra lämnats, just för att renoveringen störde kaféverksamheten.

Något skriftligt avtal om vad som skulle gälla tecknades aldrig.

Var det ett misstag?

– Det här är en rimlig dom och vi hade kunnat sköta det bättre. Nu har vi förstärkt på fastighetssidan och har nya rutiner när hyresavtal ska tecknas, säger Douglas Lithborn (M), kommunens högste politiker.

Vad han vet är miljonskadeståndet det största som kommunen hittills behövt betala.

Enligt Douglas Lithborn finns det inga misstankar om att någon anställd begått tjänstefel i samband med hyresaffären.

I dag finns Café Bubbel i skärgården och simhallens kafé drivs av en ny entreprenör.

Fakta

Skadestånd

311 700 kronor. Det har kommunen, utöver skadeståndet till Cafe Bubbel, betalat ut i år och förra året.

Skadestånd på 200 000 kronor, för fel från Överförmyndaren, sticker ut.

I övrigt har skadestånd främst betalts ut när någon halkat eller skadat sig på gator och torg.

Källa: Sollentuna kommun.