Utkastat MP-toppnamn får ny chans – i Socialdemokraterna

Mehmet Coksürer.
Mehmet Coksürer.
I februari kastade Miljöpartiets partistyrelse ut honom med omedelbar verkan.
Nu får uteslutna MP-politikern Mehmet Coksürer i Haninge en ny chans – i Socialdemokraterna.
– Jag blev utsatt för personangrepp när jag inte gjorde som MP:s distriktsordförande ville. Nu känns det som att komma hem, säger han.

Socialdemokraterna i Haninge har i praktiken fått ett mandat till i kommunfullmäktigesalen.

Utkastade MP-politikern Mehmet Coksürer blev politisk vilde i februari. Nu har han i stället gått över till Socialdemokraterna.

– De står precis för de värderingar jag står för. Människors rättigheter och lika värde. Och jag får känna mig delaktig, säger han till Mitt i.

Det var inte riktigt så att jag sade nej till en valteknisk samverkan med Socialdemokraterna förra året. Jag har haft egna, personliga avtal med dem

Mehmet Coksürer

Du har kritiserats hårt av andra lokala miljöpartister och blev utesluten av Miljöpartiets partistyrelse i februari, hur ser du på det nu?

– Jag kan bara säga att partiet aldrig pratade med oss det gällde. De gick bara på distriktsstyrelsens linje. Jag blev utsatt för personangrepp när vi inte gjorde som MP:s distriktsordförande Elin Olsson ville, säger 55-åringen från Brandbergen som till vardags jobbar i en av Haninge centrums kiosker.

Andra gången Coksürer byter parti

Han har redan varit ute och kampanjat en hel del med Socialdemokraterna i kommunen, vilket han även visar på sin Facebook-sida.

– Det var inte riktigt så att jag sade nej till en valteknisk samverkan med Socialdemokraterna förra året. Jag har haft egna, personliga avtal med dem, säger han.

Det är andra gången Haningepolitikern byter parti. Innan han började klättra inom MP i Haninge var han ett av toppnamnen inom Vänsterpartiet i kommunen.

Mehmet Coksürer har varit både kultur- och fritidsnämndens ordförande i Haninge kommun och gruppledare för MP Haninge. Han har även suttit i MP:s Stockholmsregions distriktsstyrelse de senaste åren.

 

Jan Andersson, S-ordförande i Haninge.

Jan Andersson, S-ordförande i Haninge.

 

Han har ingen ledande roll hos oss

Jan Andersson, Socialdemokraternas ordförande i Haninge, om Mehmet Coksürer

Jan Andersson, S-ordförande i Haninge, säger att Mehmet Coksürer är välkommen så länge han ställer upp på  partiets ideologi och stadgar.

Anklagad för röstfusk

– Finns det inte något alldeles exceptionellt som talar emot att någon ska bli medlem, vilket det inte finns i Mehmets fall, så får alla bli medlemmar om man ställer upp på partiprogrammet och stadgarna.

Flera anonyma och även några namngivna kvinnor anklagade i ett brev till MP:s partistyrelse 2018 toppnamnen i Haninge MP, däribland Mehmet Coksürer, för röstfusk och toppstyrning.

Men Jan Andersson menar att Mehmet Coksürers inträde i S betyder att han ställer upp på en socialdemokratisk, feministisk politik.

– Han har ingen ledande roll hos oss, säger Haninges S-ordförande.