Utnyttjade gammal dam – får skärpt straff

2,5 års fängelse utökas nu till 3 år efter att fallet varit uppe i Svea hovrätt.
2,5 års fängelse utökas nu till 3 år efter att fallet varit uppe i Svea hovrätt.
Straffet skärps för en tidigare hemtjänstanställd som lurade av en kvinna i 90-årsåldern flera miljoner, däribland hennes hus i Älvsjö.

Mannen dömdes i tingsrätten för grovt ocker. Nu har Svea hovrätt även dömt honom för grovt mutbrott och utökat straffet till tre års fängelse.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om mannen som under ett par år jobbade som hemtjänstanställd hos kvinnan. De två blev goda vänner och så småningom flyttade mannen och hans familj in i hennes hus.

Men mannen tog alltmer över kvinnans ekonomi genom fullmakter som hon undertecknade. Rätten konstaterar att ”konsumtionen vida översteg” de utgifter kvinnan hade innan mannen fick fullmakt att sköta hennes ekonomi.

– Vi såg ju hur allt mer prylar rasslade in i den gamla damens hus, säger grannen, som var en av flera som slog larm till socialtjänsten.

Huset fick mannen i gåva och han sålde fastigheten för 5 miljoner kronor. Tingsrätten dömde ifjol mannen till 2,5 års fängelse för grovt ocker, men friade honom från åtalspunkten om mutbrott. Svea hovrätt har dock fått in en ny bevisning angående hur länge han arbetade hos kvinnan, och anser det klarlagt att penningöverföringarna och gåvan av fastigheten måste anses utgöra otillbörliga belöningar för mannens arbete.

Den dömde mannen har hela tiden förnekat brott och menat att han hjälpt kvinnan och agerat efter hennes vilja.

Kvinnans målsägandebiträde har dock JO-anmält Älvsjö stadsdelsförvaltning för att inte ha tagit grannarnas larm på tillräckligt stort allvar. JO-anmälan är fortfarande under utredning. Förvaltningen har avböjt att ge några kommentarer innan den är klar.