”De utnyttjar ett kryphål i lagen”

Justitieminister Morgan Johansson (S) och Hyresgästföreningens Marie Linder.
Justitieminister Morgan Johansson (S) och Hyresgästföreningens Marie Linder.
Mitt i har nyligen berättat om flera fall i Norrort där hyresgäster förlorat sina kontrakt efter bränder.
Igår uppvaktade Hyresgästföreningen justitieminister Morgan Johansson (S) med ett krav på en lagändring.
– Det är fullkomligt absurt att det kan gå till det det här viset, säger Marie Linder på Hyresgästföreningen.

Varje år händer det att hyresgäster i Stockholm förlorar sina hyreskontrakt efter att det brunnit i deras lägenheter.

Mitt i berättade nyligen om Lotta i Solletuna, Roland i Upplands Väsby och Christer i Upplands-Bro som råkat ut för precis detta – och om riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) som driver på för att ändra den 110 år gamla lagen som gör detta möjligt.

Hyresgästföreningen har drivit frågan i flera års tid, och härom veckan uppvaktade de justitieminister Morgan Johansson (S).

– Han tog emot vår skrivelse och höll med om att man behöver se över det här, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, till Mitt i.

Hon är starkt kritisk till de hyresvärdar som inte låter hyresgästen återvända, trots att de återställt lägenheten efter branden.

– De utnyttjar ett kryphål i lagen. Det är en katastrof för den enskilde, men också ett slag mot hyresrätten som upplåtelseform, säger Marie Linder och fortsätter:

– Bara det faktum att den möjligheten finns urholkar tryggheten för alla som bor i hyresrätt. Det strider mot överenskommelsen om att alla tre upplåtelseformer som finns i Sverige ska vara trygga boendeformer, säger Marie Linder.