Utökat varsel i skärgårdstrafiken

Än finns ingen lösning i sikte gällande konflikten i skärgårdstrafiken.
Än finns ingen lösning i sikte gällande konflikten i skärgårdstrafiken.
Ännu finns ingen lösning i sikte på konflikten mellan fack och arbetsgivare i skärgårdstrafiken.

Nu utökar dessutom Sjöbefälsföreningen sitt varsel.

Strejken i skärgårdstrafiken har pågått sedan i tisdags men än pågår inga dialoger mellan de fackliga representanterna och arbetsgivaren.

Nu utökar även Sjöbefälsföreningen sitt varsel. Det nya varslet omfattar Strömmas underentreprenörer och gäller från och med midnatt den 26 april 2016.

Anledningen ska vara arbetsgivaren Almegas strejkbryteri. Enligt ett pressmeddelande från Sjöbefälsföreningen har Almegas medlemsföretag Strömma gått runt Sjöbefälsföreningens strejk genom att ta in underentreprenörer för att köra turer som omfattas av strejken.

– Vi kan inte stillatigande se på medan Almega bryter mot strejken. Det kan inte komma som någon överraskning för Almega att vi nu vidtar åtgärder, säger Mats Jäderland, vd Sjöbefälsföreningen.

Strejkbryteri är inget lagbrott, men Mats Jäderland tycker ändå att man borde respektera den i Sverige långa traditionen av att respektera strejker

– Almega verkar tycka att allt som inte är reglerat i lag är ”hittapå”. Men den svenska modellen bygger på att båda parterna respekterar spelets regler. Det är inte helt lätt att förhandla med en part som har den inställ- ningen, säger Mats Jäderland.

15 april sker skiftet till vårtidtabell, vilket innebär vissa förändringar bland annat när det gäller vilka avgångar som berörs. Waxholmsbolagets linje mellan Stavsnäs och Nämdö, som har varit inställda mellan tisdag och torsdag, körs återigen på fredag, lördag och söndag. Från och med måndag är trafiken inställd, förutom vissa avgångar och om strejken fortsätter.

Bakgrunden till konflikten är att Sjöbefälsföreningen, SBF, vill ha ett avtal med lika villkor i skärgårdstrafiken, istället för de tre olika avtalen som finns i dagsläget. Dessutom finns olika syn gällande lönesättning.

Läs tidigare artiklar om strejken:

Strejk i skärgårdstrafiken – flera avgångar inställda

Strejk i skärgårdstrafiken allt närmare