Nu drar utomhussäsongen i gång på Östermalm

Jan Ingvarsson slår snart upp uteserveringen på Skeppargatan.
Jan Ingvarsson slår snart upp uteserveringen på Skeppargatan.
Bort med mössor och vantar – på med solbrillorna. Nu börjar utomhussäsongen i stan.
Uteserveringarna fäller upp borden och rullar ut markiserna, men en regelrätt sommargågata får Östermalm vänta på – ombyggnationen av saluhallen sätter käppar i hjulet.

– Här blir det en glas- och värmehistoria, säger Jan Ingvarsson och stegar sju meter tre meter från fasaden.

För fyra månader sedan slog de upp dörrarna till restaurangen och i dagarna öppnar Tapir uteserveringen. Tillsammans med restaurangen Villaggio bredvid som ställer ut borden den 1 maj blir den här delen av Skeppargatan nästan som en enda stor piazza. Men att det blir extra stålar in tack vare fördubblingen av antalet platser är inte en matematik som behöver gå ihop.

– Vi har inte tänkt så mycket på vad det innebär ekonomiskt. När gästerna sitter här ute så kanske det är tomt där inne i stället.
Utöver restauranger som ställer ut borden under bar himmel eller markis så satsar även staden på att få ut stockholmarna i solen.

Humlegårdsgatan stängs av för biltrafik. Foto: Pekka Pääkkö

Stumpen av Humlegårdsgatan mellan Brahegatan och Sturegatan blir även i år en pop-up-park. Till i år har det varit uppe för diskussion om att eventuellt förlänga sträckan som stängs av för motortrafik, men det bedömdes inte lämpligt på grund av ombyggnationen av Östermalms saluhall. Konceptet med sommargågator fortsätter på Södermalm, i Vasastan och i år även på Kungsholmen.

Förra året ersatte de den ordinarie gatubilden från juni till augusti, men i år drar de i gång i maj och plockas in i september.

– Det är utifrån politiska beslut och att näringsidkarna har önskemål om att de har öppet en längre tid, säger Hans-Olov Blom, projektledare för Levande Stockholm.

Utöver pop-up-parkerna, sommargågatorna och restaurangernas regelrätta uteserveringar tror Hans-Olov Blom att det blir allt fler som kommer att passa på att göra parkeringsplatser till tillfälliga parker.

– Det är en jätteförfrågan när det gäller det här konceptet.
Information kommer att gå ut till de boende i områdena där man informerar om vilka platser som blir sommargågator och där kommer man också berätta om möjligheten att ansöka om tillfällig uteservering i parkeringsplats.

Samtidigt poppar allt fler takbarer upp runt om i Stockholm. Något som gläder Kungsholmsbon Hans Ebenman.

– Det börjar bli riktigt bra i Stockholm, säger han.

I förra veckan öppnade takrestaurangen Tak på Brunkebergstorg. Taktrenden är stark och börjar märkas allt mer i Stockholm.

– Tak är en riktigt mäktig takterrass men sedan har vi även Scandic, The Winery hotel i Solna och Urban Deli på Sveavägen, säger Hans Ebenman, en av grundarna till The Rooftop Guide som listar hundratals takterrasser runt om i världen.

Tillsammans med kollegan Rikard Fredicson har han genom åren besökt någonstans mellan 300 och 500 takbarer och vet vad han tycker karakteriserar en riktigt bra takbar.

– Främst en jäkla bra utsikt. Sedan är det bra om det finns lite loungeplatser och om det är öppet på dagtid. Ofta är det som bäst på dagen, säger Hans Ebenman.

Vilken stad har bäst takbarer i världen?

– Jag skulle säga New York, Singapore, Bangkok och Hongkong. Mängden skyskrapor betyder en del och det finns allt ifrån superlyx till avslappnade beachklubbar.

Finns det inte en risk att ställen som lever på att de har en tjusig miljö har lite trist mat och dryck?

– Den risken finns faktiskt. De är inte så beroende av stamkunder och vissa ställen slappar till det men samtidigt finns det också Michelin-krogar som är superbra.

Du bor på Kungsholmen men här finns det inte så många takbarer?

– Tyvärr är det lite ont om takbarer just här. På Flemminggatan bygger de riktigt schyssta kontor som de kallar för rooftop men det är väl det närmaste man kommer här, säger Hans Ebenman.

Fakta

Servering ute kräver tillstånd

För allt som ställs på gatan behövs tillstånd från staden, även om det bara är några stolar eller en byggsäck.
Den som vill ställa upp en servering måste dels betala 700 kronor i ansökningsavgift till polisen, dels betala avgift till staden för markanvändningen.
Det kostar 2470 kronor i city och 1700 kronor i övriga innerstan.

Källa: Stockholms stad