Slog sitt barn utomlands – döms i Sverige

Pappan slog sonen med ett skärp.
Pappan slog sonen med ett skärp.
En man från Täby har dömts av tingsrätten efter att han misshandlat sin son i utlandet. Pappan överklagade domen men hovrätten valde tingsrättens linje. Nu ska pappa betala skadestånd till pojken.

En pappa har dömts för att ha slagit sin minderårige son med ett bälte. Misshandeln med bältet ägde rum utomlands i deras gemensamma hem någon gång mellan åren 2011 och 2012.

Pappan ska även ha släpat sonen uppför en trappa i deras hem i Täby.

Pojkens ord enda bevisningen

Det var i februari 2015 som en orosanmälan kom in från Täby kommun om att pojken farit illa efter att han berättat att han blivit misshandlad av sin pappa.

I domen finns det inget annat bevis än sonens berättelse samt ett vittnesmål från kuratorn som pratade med pojken om misshandeln.

Attunda tingsrätt anser att pojkens berättelse är mycket trovärdig och han ska själv ha förringat pappans misshandel genom att säga att han pappan blivit slagen som barn och att pojken själv varit bråkig.

Ville hålla misshandeln hemlig

Sonen har också berättat att både mamman och pappan velat hålla misshandeln hemlig.

Pappan har förnekat misshandeln som ägde rum i Täby men erkänt att han slagit sonen med bältet i utlandet. När det gäller misshandeln i utlandet bedömer Attunda tingsrätt den som grövre än den i Täby då det inte var något spontant agerande.

Man resonerar att pappan haft tid att besinna sig när han drog ut skärpet ur byxorna, vilket han inte gjorde. Slagen ska ha medfört stor smärta.

Skadestånd till sonen

Det tingsrätten behövde ta ställning till var om pappa kunde dömas för misshandeln i Sverige. Eftersom misshandel är olaglig i det land där den skedde så kunde tingsrätten enligt svensk lag döma pappan för brottet.

Pappan överklagade till hovrätten, men de gjorde samma bedömning. Pappan ska betala 12 000 kronor i skadestånd till sonen.