ANNONS

Metoo: Utpekad nyckelperson väcker debatt

Alceahuset
Uppgifterna om "nyckelpersonen" har väckt debatt.
Oskyldigt flirtande eller olämpligt beteende? I veckan har många reagerat på Mitt i:s uppgifter om att en nyckelperson i ett parti i Österåker utsatt unga kvinnor för oönskade inviter.
ANNONS

Efter Mitt i:s uppgifter om att en nyckelperson i ett ledande parti uppträtt olämpligt mot kvinnor i Alceahuset har många kommenterat uppgifterna på sociala medier.

”Utarbetad härskarteknik”

Några tycker att det är en storm i ett vattenglas medan flertalet som uttalat sig fördömer beteendet som kvinnorna beskrivit:

”Jag förstår inte det där. Varför ska man kommentera folks utseende i vanliga branscher? Okej om man jobbar med mode eller frisör eller något liknande” skriver en läsare. ”Förminska, förlöjliga, tysta osv är väl utarbetade härskartekniker. Genom att berömma kroppen, flyttar man fokus från arbetet individen gör.”

En kvinna skriver: ”Den här mannen förstår ordet ”nej” lika bra som de som upprepade gånger tafsar på kvinnor. Jag tycker att det är precis vad metoo handlar om”.

”Glorifierat skvaller”

”Det här känns ju bara som glorifierat skvaller”, skriver däremot en läsare som är kritisk.

”Trist att sånt här förstör metookampanjen, som jag tycker är en viktig och bra kampanj i grunden. Man blandar sexuellt trakasserier med sånt här. Vad jag kan läsa i texten så är det alltså en man som försöker ragga på två olika tjejer. Jättetråkigt på en annars väldigt viktig kampanj”, skriver en annan.

Det ska inte vara obehagligt att gå till jobbet

ANNONS

Mothugg mot de som försvarar mannen saknas inte:

”Så du anser det vara ett passande beteende att fråga en kvinnlig kollega om hon vill dricka vin på hans kontor och mysa lite? Att säga upprepande gånger att hon är snygg. Kan garantera dig (…), att detta inte är ett lämpligt sätt att ragga på, och framför allt inte till någon med en lägre position i organisationen”.

”#metoo handlar om respekt”

”Det ska inte vara obehagligt att gå till jobbet för att man är rädd för och känner obehag inför vilka kommentarer man ska få. #metoo handlar inte bara om våldtäkter det handlar om respekt inför varandra.”

Någon efterlyser också berättelser där män upplevt att de blivit illa behandlade:

”Var är männen som blir utsatta?”

Fakta

Fler kommentarer

  • ”Att vara plump/otrevlig/ocharmig är inte detsamma som sexuella trakasserier. Hon kan tycka att han är världens risigaste snubbe. Och kanske har rätt vad vet jag. Men det som beskrivs är inte sexuella trakasserier”
  • ”Det handlar om makt, alltid. Det handlar alltid om makt.”
  • ”Vidrigt. Vad är det för typer som gör så här? Ut med dem bara.”
  • ”det är ju solklart att snubben inte fattar hinten om att svaret är nej… fortsätter man då är det själva definitionen av sexuella trakasserier. Nu kanske mannen i fråga finner skäl att skärpa sig och då har #metoo gjort nytta.”
  • ”Ragga kan man göra på krogen inte på medarbetare som du kan påverka genom ditt jobb p g a att du har en högre tjänst fattar du inte att det e det som är grejen att han nyttjar sin position”
  • ”Märkligt och pinsamt att partiet tillåter det fortgå/tillåtit det fortgå och inte agerat med kraft.”
ANNONS