ANNONS

Utpekad för utpressning frias av domstol

Under pistolhot tvingade utpressarna till sig offrets bankomatkod. Nu frias en åtalad man.
Under pistolhot tvingade utpressarna till sig offrets bankomatkod. Nu frias en åtalad man.
En 27-årig man som åtalats för bland annat människorov, grovt rån och försök till grov utpressning frias av Solna tingsrätt. Domstolen anser det inte styrkt att brottsoffret pekat ut rätt man.
ANNONS

En sen kväll i januari i år slängde sig en man ut ur en bil i Hässelbyrondellen och hamnade i asfalten rakt framför en polisbil.

Mannen var skadad, men inte livshotande. För polisen berättade han att förts bort under pistolhot av tre män, misshandlats och utsatts för utpressning innan han lyckades fly från sina plågoandar genom att kasta sig ur bilen.

Krävde 150 000

Enligt mannens berättelse hade färden börjat vid Aprikosgatan i Hässelby och fortsatt mot en udde vid Hässelby Strand där han tvingades ur bilen. Han ska sedan ha tagit emot slag med pistolen i ansiktet, fått en kniv tryckt mot kinden och fått veta att han hade en timme på sig att ordna fram 150 000 kronor.

Gärningsmännen lyckades komma över en mindre summa, bland annat genom att tvinga till sig offrets bankomatkod och ta ut pengar, men var inte nöjda och tvingade in mannen i bilen igen. Det var under färden därifrån han lyckades fly.

Friad på alla punkter

I förhör uppgav målsägaren att han kände igen en av gärningsmännen, och pekade senare ut denne med hjälp av bild från Facebook. Mannen åtalades för människorov, grovt rån, grov misshandel, försök till grov utpressning och övergrepp i rättssak, men har nu friats på samtliga punkter av Solna tingsrätt.

Inga användbara fingeravtryck hittades i utpressarnas bil.

Inga användbara fingeravtryck hittades i utpressarnas bil. Foto: Polisen

Enligt domen är visserligen målsägarens berättelse trovärdig och det är styrkt att han utsatts för de gärningar som åklagaren påstått. Men det finns svagheter i identifieringen, och rätten menar att det inte står utom rimligt tvivel att den åtalade verkligen var en av gärningsmännen.

Kammaråklagare Oskar Edvardsson har ännu inte bestämt om han ska överklaga domen.

ANNONS
ANNONS