M: ”Utred tiggeriet på Kungsholmen”

Arkivbild
Arkivbild
Moderaterna på Kungsholmen vill utreda "tiggeriets konsekvenser".
De vill också ha ett tiggeriförbud i hela stockholm

Mitt i kunde i förra veckan berätta om de hundratals intervjuer som polisen gjort med Kungsholmsbor för att ta reda på vad de ska satsa på i framtiden. En av frågorna som de boende menade orsakade otrygghet var tiggeriet på stadsdelens gator.

Nu vill Moderaterna, apropå undersökningen, utreda just tiggeriets konsekvenser på Kungsholmen.

Partiet ska enligt Joel Laurén, gruppledare för Moderaterna i Kungsholmens stadsdelsnämnd, lämna en skrivelse där de begär en sådan utredning på nästa möte i stadsdelsnämnden, den 19 januari.

Varför ska man utreda frågan specifikt för Kungsholmen. Är inte det här en fråga för socialnämnden centralt i staden?

– Anledningen till att vi reagerar just nu är att vi såg i verksamhetsplanen att kostnaderna ökat för de här problemen under året. Vi vill ta ett lokalt grepp och göra allt vi kan, säger Joel Laurén.

Vad kan man göra specifikt på Kungsholmen?

– Vi har ansvar för parker och utemiljön, vi vill ha en helhetsbild och därefter presentera åtgärder, men framför allt vi vill ha en tydlig bild.

Partiet vill, enligt ett pressmeddelande från Kungsholmsmoderaterna ha en ”nollvision för utsatta EU-medborgare som tigger på Kungsholmens gator och sover i parkerna”.

– En nollvision innebär att vi inte har den typen av bosättningar som vi har nu med människor som reser hit från andra sidan Europa och lever i sanitära olägenheter och sitter på Kungsholmens gator och tigger. Vi har sett en stor ökning och det kommer att leda till ökade kostnader och ökade problem under året. Därför är det rimligt att man tar ett grepp om det.

Bland annat har partiet lagt fram ett förslag på kommunala ordningvakter för att avhysa personer. Man är också för ett generellt tiggeriförbud i Stockholm.

Vilka skulle få be om pengar och vilka skulle inte få göra det ett förbud infördes. Det finns ju organisationer som exempelvis Röda korset som samlar in pengar på gatorna i dag?

– Ett förslag som varit framme är tillståndsgivning. Man behöver ha en bra lagstiftning så man kan göra åtskillnad på den typen av verksamhet, säger Joel Laurén.