Lidingö utreder bristande snöröjning

Buss "Ej i trafik" under snökaoset på Lidingö.
Under delar av onsdagen den 9 november var många bussar inställda på Lidingö.
Efter snökaoset - nu ska Lidingö stad utreda brister i snöröjningen. "I vissa bostadsområden dröjde det flera dagar innan någon snöröjning skedde. Det är under all kritik", säger Christer Åkerhielm (M).

Strandade Lidingöbor på grund av inställda bussar, oregelbunden trafik på Lidingöbanan och svårigheter för bilister att ta sig fram. Det var en speciell onsdag den 9 november när snön vägrade sluta falla över länet.

Även flera dagar efter det kraftiga snöfallet hade en del vägar inte röjts tillfredsställande, anser Christer Åkerhielm (M), ordförande i tekniska nämnden, som initierat en utredning som ska utreda var det brast någonstans.

– Vi accepterar att det kan vara i några timmar, men inte att det inte går att komma fram flera, flera dagar efteråt, säger han.

Utredningen ska klargöra om det är Lidingö stad som inte tecknat ett tillräckligt ambitiöst avtal med entreprenören, eller om det är entreprenören som inte levererade enligt avtal. Enligt Christer Åkerhielm säger avtalet att allt ska vara färdigplogat 12 timmar efter att det slutat snöa. Ytterligare 24 timmar senare ska infarter till villor vara snöröjda.

Svevia är den entreprenör som sköter snöröjningen på Lidingö. Nästa vecka kommer de att ha ett möte med Lidingö stad. Men kommunikationschef Charlotte Sandström säger att de uppfyllde sina krav.

– Man kan inte säga att snöröjningen fungerade bra eftersom det var en extrem situation med så mycket snö. Men vi har gjort det vi skulle enligt avtalet. Vi var ute med alla enheter som fanns till förfogande och gjorde allt vi kunde för att få bort snön. Sedan var det vissa omständigheter, till exempel bilar som stod i vägen, som gjorde att vi inte kunde ploga normalt.

Christer Åkerhielm säger att de även kommer att ta kontakt med Keolis som kör bussarna och Trafikverket som ansvarar för Lidingöbron.

Det var ju problem med inställda bussar på flera håll i länet – är det rimligt att kräva att allt ska fungera på Lidingö under ett sådant här snöoväder?

– Det kanske kan vara så att vi måste acceptera i Sverige att det blir kaos några timmar. Vi vill i alla fall ställa frågan om det går att höja ambitionsnivån.

LÄS FLER NYHETER FRÅN LIDINGÖ:

Efter kritiken: Ska bli fler p-platser på Näset

Tuffare konkurrens om Hersby gymnasium

Lidingöbo ny tränare för svenska mästarna Malmö FF