ANNONS

JO utreder gymnasium efter metoo-banderoll

Banderollen hängdes aldrig upp på studentflaket.
Banderollen hängdes aldrig upp på studentflaket.
”Metoo – för kvinnor som försökt ligga sig till framgång men misslyckats”, löd budskapet.
”Metoo – för kvinnor som försökt ligga sig till framgång men misslyckats”, löd budskapet.
I våras rapporterade Mitt i om en banderoll som häcklade metoo-rörelsen. Den skulle hängas upp på ett studentflak av elever på Upplands-Brogymnasiet, men stoppades. Nu utreder JO skolan med hänvisning till yttrandefriheten.
ANNONS

”Metoo – för kvinnor som försökt ligga sig till framgång men misslyckats”. Det stod skrivet på en banderoll som skulle hängas på ett studentflak på Upplands-Brogymnasiet, vilket Mitt i rapporterade om i maj.

– En lärare på skolan agerade omedelbart och stoppade banderollen, sa skolans rektor Christian Eklöv Hagman till Mitt i efter avslöjandet.

Eleverna som låg bakom budskapet skulle dessutom få skriftliga varningar. Banderollen väckte stor uppmärksamhet i media och gymnasieministern Anna Ekström (S) var en av flera att rasa över den.

Anmäldes av privatperson

Strax efteråt gjorde en privatperson en JO-anmälan, med hänvisning till yttrandefriheten enligt 2 kap § 1 regeringsformen.

”Eklöv Hagman menar att det är ett oerhört olämpligt beteende och att det går emot skolans värderingar. Detta går i strid mot yttrandefriheten som går före alla former av värdegrunder och värderingar. Frågor om trakasserier och upplevda kränkningar är inte överordnade yttrandefriheten”, skrev personen till JO.

Går vidare

Nu har justitieombudsmannen Lars Lindström beslutat att gå vidare med anmälan. UBG och utbildningsnämnden i Upplands-Bro är under utredning.

– Vi har begärt att man ska precisera hur förbudet mot banderollen har sett ut och vad det har omfattat. Genom ett pressmeddelande som publicerades på skolans hemsida framgick det att eleverna varnas. Vi vill ha preciserat hur varningarna sett ut och man resonerat, säger Karl Hägg som handlägger ärendet.

ANNONS

Ovanligt fall

– Ser man tillbaka i tiden så har det kommit ett antal JO-beslut som uttalat kritik mot skolor för otillåtna inskränkningar av yttrandefriheten. Det har ofta haft att göra med att vissa partiers kampanjer har förbjudits. Men jag vet inte om en banderoll på ett studentflak någonsin har bedömts tidigare, säger Karl Hägg.

Utbildningsnämnden i Upplands-Bro ska ge besked om hur beslutet om förbudet togs och hur varningarna till eleverna såg ut senast den 19 december 2018.

Fakta

Det här är ett JO-beslut

JO:s beslut är inte rättsligt bindande, vilket betyder att den kritiserade myndigheten formellt sett inte behöver rätta sig efter JO:s kritik. I praktiken sker det dock nästan alltid.

Ofta använder myndigheten JO:s uttalanden i arbetet med att förbättra interna rutiner och regler.

Källa: JO
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.