ANNONS

JO utreder mixade salar på Karolinska

Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
JO har startat ett ärende för att utreda Karolinska universitetssjukhusets rutiner för att placera manliga och kvinnliga patienter i samma rum. Det efter Mitt i:s rapportering om Alice som ofredades av en manlig sänggranne.
ANNONS

I oktober berättade Mitt i Sollentuna om Alice (som egentligen heter något annat) som blev sexuellt ofredad av en annan patient när hon låg inne på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Nu har JO inlett ett ärende för att utreda vilka rutiner som finns på Karolinska när manliga och kvinnliga patienter får dela rum.

– Vi reagerade på det vi läste och kände att detta var något vi ville titta närmare på, säger Madeleine Arpegård som handlägger ärendet.

Rutiner för brott

JO vill ha svar på om det finns några riktlinjer för tillsyn, placering och bemanning när patienter av olika kön placeras i samma rum.

– Vilka bedömningar görs, vad har man för rutiner i samband med att en sån här händelse inträffar, hur hanterar man den – det vill vi har svar på, säger Madeleine Arpegård.

Även hur kontakter tas med andra myndigheter, som Polisen, när ett misstänkt brott inträffat på sjukhuset vill JO veta.

Mitt i har sedan i oktober varit i kontakt med Karolinska universitetssjukhuset för att följa hur de hanterat händelsen. Karolinska har gjort en händelseutredning, men inte svarat på vad de kommit fram till.

Men nu vill JO att sjukhuset i utredningen även svarar på hur personalen agerat i det här specifika fallet och vilka åtgärder som tagits, skriver Läkartidningen.

ANNONS

Får två månader på sig

Den 18 februari 2019 ska styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset lämna in sitt yttrande.

Därefter kommer JO fatta ett beslut, men det kan ta tid.

– Det beror helt på vilken arbetsbelastning vi har här och vad yttrandet visar – hur svårt man bedömer att det är, säger Madeleine Arpegård.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.