ANNONS

Så utreder polisen sprängningarna i Stockholm

Explosioner. Polis.
Ett hus på Nytorgsgatan på Södermalm och hembygdsgården i Vaxholm var två av platserna där det exploderade under natten.
Extra poliser har satts in på de platser i Stockholmsområdett där det exploderade under natten till torsdagen.
Polisen utreder de tre explosionerna som separata händelser.
ANNONS

Polisen utreder nattens explosioner i Stockholm som tre separata händelser men utesluter inte att det finns en koppling mellan dem.

– Ingenting utesluts innan ett åtal väcks. Vi kommer såklart att kolla på kopplingar till annan grov kriminell verksamhet men än så länge är det för tidigt att uttala sig om några kopplingar, säger Ola Österling.

Explosion vid hembygdsgården i Vaxholm

Ingen person kom till skada i samband med explosionen i Vaxholm. Foto: Christian Lärk.

Koppling till tidigare explosion

Mitt i kunde under torsdagsmorgonen avslöja att det finns en tydlig koppling mellan sprängdådet på Södermalm och trapphusexplosionen i Abrahamsberg den 12 oktober.

På båda adresserna bor personer med tydlig koppling till ett och samma företag med verksamhet i Stockholm. De två personerna är de enda som sitter i styrelsen för företaget – de tillhör också samma familj.

Så utreds explosionerna

Trots det utreds explosionerna lokalt på Södermalm, i Södertälje och Vaxholm. Än så länge är det för tidigt att säga vad som har sprängts och varför.

Polisen har nu förstärkt utredningsresurserna för grova brott och genomför även en översyn av avhopparverksamheten.

– Ett målmedvetet och långsiktigt arbete pågår mot både skjutningar och sprängningar. Vi har bland annat ökad närvaro i många områden och jobbar riktat för att beslagta narkotika och vapen i så stor utsträckning som möjligt, säger regionpolischefen Ulf Johansson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vi ser mycket allvarligt på nattens sprängningar

Ulf Johansson, regionpolischef

Närvaro på platserna

Under torsdagen har extra poliser har satts in i det aktuella områdena för att öka tryggheten. Polisen knackar även dörr och pratar med allmänheten för att samla information.

– Vi ser mycket allvarligt på nattens sprängningar och arbetar intensivt i de utredningar om allmänfarlig ödeläggelse som inletts och för att de personer som ligger bakom detta, säger regionpolischefen.