ANNONS

Utredning om El Sistema klar – men styrande politiker tvekar

Den världskända sociala musikskolemodellen El Sistema kan testas i delar av Tyresö där få barn i dag går i musikskola.
ANNONS

Modellen finns redan i bland annat Göteborg, Malmö, Södertälje och Stockholm, men också mindre städer som Borlänge och Örebro. Efter initiativ från Miljöpartiet har kultur- och fritidsförvaltningen i Tyresö tagit fram en plan på hur ett första El Sistema-projekt skulle kunna se ut Tyresö.

Skolorna Njupkärr och Bergfoten, där barnen i mindre utsträckning än i övriga kommunen går på kulturskolans verksamhet, skulle i sådana fall få delta i försöket som sträcker sig över tre år och beräknas kosta drygt fem miljoner kronor.

Enligt den projektplan som tagits fram skulle cirka 90 skolbarn i åldrarna 6-8 år samt 50 förskolebarn i ett första skede ges möjlighet att spela i orkester eller sjunga i kör i nära samverkan med musikpedagoger och föräldrar.

I måndags presenterades projektidén för politikerna i kultur- och fritidsnämnden, men inget beslut fattades.

– Nu har vi utrett möjligheten, men det finns inga pengar i budgeten för 2016, så om vi säger ja blir det tidigast 2017, säger Dick Bengtson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Men tycker du att det låter som en bra idé?

– Så länge det drivs som ett projekt är det inget problem, men då ska man vara medveten och tydlig med att pengarna är slut efter tre år. Men vad gör vi om det är riktigt framgångsrikt och vi vill behålla det? Och vad kostar det om alla barn i Tyresö ska erbjudas samma sak? Då måste vi väga det mot andra satsningar, för det finns inga ytterligare pengar att ta av, säger Dick Bengtson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.