Utredning om rektor kostade två miljoner

Drygt två miljoner kronor blev skattebetalarnas slutnota för granskningen av härvan på Bällstabergsskolan.

– Jag håller med om att det är mycket pengar, säger Victor Kilén, tf kommun­direktör.

I juli damp slutligen fakturan från revisionsfirman PWC ner i ett semestertomt kommunledningskontor på Vallentuna kommun. Revisionsfirman har sedan i februari i år på uppdrag av kommunen arbetat med att granska den uppmärksammade ekonomiska härvan på Bällstabergsskolan.

I maj uppgav tf. kommundirektör Victor Kilén att slutnotan för utredningen väntades landa någonstans över 1,5 miljoner kronor. Nu blev det betydligt dyrare. Utredningen av rektorns och utbildningschefens ­ekonomiska förehavanden på Bällstabergsskolan kommer att kosta skattebetalarna i Vallentuna kommun 2,1 miljoner kronor, enligt fakturan med förfallodatum 27 juli.

– Jag håller med om att det är mycket pengar, säger Victor Kilén tf kommundirektör på Vallentuna kommun.

Men han är inte förvånad över att granskningen blev så dyr. Ett skäl var den polisanmälan mot rektorn och utbildningschefen som kommunen gjort.

– Två instanser från polisen hörde av sig och ville ha fler uppgifter, säger Victor Kilén.

Enligt Kilén är bland annat bedrägerisektionen intresserad av fallet som rubricerats som trolöshet mot huvudman. Men det behövdes fler uppgifter än de som redan fanns i den omfattande rapporten för att kunna gå vidare med en egen utredning.

Firman PWC, som redan hade detaljkunskapen fick uppdraget att bistå även med det.

Trots att det är skatte­betalarna som står för kostnaden för revisorernas arbete kommer det dock inte att belasta skolan, eller någon annan av kommunens verksamheter lovar Victor Kilén.

– Nej, pengarna tas från en speciell budgetpost för oförutsedda utgifter som är till för just sådant här, säger han.

Det är ändå väldigt mycket pengar ni valt att lägga på utredningen. Var det värt det?

– Absolut. Härvan behövde nystas upp av en objektiv part. Sedan har hela kommunen kunnat dra nytta av det här arbetet när det handlar om att utveckla ekonomisk styrning, säger han.

Fakta

De båda cheferna sparkades

Mars: Rektorn och utvecklingschefen blir avstängda från sina jobb på grund av misstankar om ekonomiska oegentligheter. Revisionsfirman PWC inleder granskning.

April: De båda cheferna sparkas. Mitt i Vallentunasteget avslöjar otillåtna inköp för miljonbelopp.

Juni: Utredningen om skolans ekonomi är klar och kommunen polisanmäler de sparkade cheferna som i sin tur stämmer kommunen på skadestånd i miljonklassen.