I april 2023 deltog flera personer i en slow walk vid ena fästet till Tranebergsbron.

Aktionen var enligt åklagaren en miljöaktion, Rädda våtmarkerna.

I slutet av maj i år beslutade åklagaren att lägga ned förundersökningen, där misstanken varit sabotage.

Tomas Engman, kammaråklagare, säger att han beslutade att lägga ned förundersökningen för att det kommit några domar i liknande fall i Svea hovrätt där personer som åtalats för liknande aktioner, friats.

– Mot bakgrund av att mitt ärende var begränsad i både tid och påverkan så trodde jag inte på en fällande dom, säger Tomas Engman. 

Det var i april 2023 som flera personer befann sig på bilvägen på Tranebergsbrons västra brofäste, på Brommasidan.

Pågick tio minuter

Personerna gick på vägen i riktning mot Tranebergsbron och hindrade biltrafiken.

Enligt Tomas Engman hann aktionen pågå under tio minuter innan polisen stoppade demonstranterna.

Nu har åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen.

– Utifrån praxis och utifrån omständigheterna och med ett så pass osäkert rättsläge som det varit kunde jag inte tro på fällande dom i det läget, säger Engman.

Situationen hade varit en annan om aktionen hade pågått längre tid.

– En lite längre tid och kanske lite mer påverkan på trafiken så hade det absolut varit ett åtal och legat närmare en fällande dom, säger Engman.

Engman säger att det osäkra rättsläget när det gäller sådana här utredningar kommer bli klarare genom en kommande dom i Högsta domstolen.

– I det ärendet är dock förutsättningarna allvarligare än i det ärende jag utrett.

Advokaten: Klimatnödläge

Mitt i har kontaktat advokaterna till de 17 personer som varit misstänkta, personer som är från 20- till 70-årsåldern. 

Fyra av advokaterna svarar att deras respektive klient, en kvinna i 60-årsåldern, en kvinna i 70-årsåldern, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 40-årsåldern, alla avstår från kommentar.

En man i 30-årsåldern, en av de misstänkta och medgrundare till Återställ våtmarkerna, skriver att han välkomnar att åklagaren lägger ner/ned förundersökningen. Mannen skriver att demonstrationsrätten och nödrätten för att varna om klimatförändringar ger dem rätt att marschera på gator.

Advokat Linus Gardell, som företräder en kvinna i 30-årsåldern, skriver att hans klient är övertygad om att världen befinner sig i ett klimatnödläge och i det här fallet gick kvinnan med i slow walk för att få fram budskapet att regeringen måste förbjuda torvbrytning och återställa torrlagda våtmarker.