Min lokala hjälte

Fyra utredningar efter larm på äldreboende

Flera utredningar har påbörjats efter larm om missförhållande på ett boende i Nacka.
Flera utredningar har påbörjats efter larm om missförhållande på ett boende i Nacka.
Fyra utredningar pågår efter anmälan om missförhållande på ett äldreboende i Nacka kommun.
Närmast ansvarig politiker säger sig vara "bestört" över uppgifterna som framkommit, och lovar att vända på alla stenar för att något liknande inte ska hända igen.

– Jag är bestört och ledsen att det finns misstanke att det kan ha hänt. Man ska känna sig trygg på våra boenden, säger Monica Brohede Tellström (L), ordförande i äldrenämnden.

I fredags eftermiddag gick Nacka kommun ut med ett pressmeddelande om misstänkt missförhållande på ett äldreboende i kommunen.

Kränkningarna ska dels ha handlat om språkbruket, dels i vissa fall om kränkande handlingar mot en del boende.

Hittills har inga tecken på fysiskt våld hittats.

Tio anställda, varav en chef, stängdes av.

Gjorde polisanmälan

Kommunen beslutade att inleda två egna utredningar. Kommunen gjorde också en polisanmälan och en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Innan anmälan, som har gjorts av en person som varit på äldreboendet, fanns inga signaler om missförhållanden:

– Nej, inte alls, jag blev väldigt förvånad. Det har inte slagits larm. Jag fick veta det i torsdags kväll, jag fick en kort information om att något var på gång, och på fredagen fick jag veta mer, säger Monica Brohede Tellström (L), ordförande i äldrenämnden.

Informerade sig på plats

Under fredagen besökte boendets verksamhetsledning äldreboendet för att informera sig på plats. Ledningen gjorde bedömningen att det ”sannolikt” hade hänt något.

Under fredagens stängdes tio personer av, varav en chef. Beslut togs om att sätta in annan personal som ersättare, från kommunens poolverksamhet.

Förutom polisanmälan och anmälan till IVO startade kommunen två egna utredningar, dels en arbetsrättslig utredning om avstängningarna, dels en utredning om vad som hänt.

I utredningarna ska externa utredare delta, personer som inte är anställda i Nacka kommun, för undvika misstankar om att något inte ska komma fram, säger kommunens presskommunikatör, Katarina Friskman.

”Rimlig åtgärd”

Monica Brohede Tellström bedömer att avstängningen av personal är riktig.

– Det är absolut en rimlig åtgärd. Om det i slutänden visar sig vara allvarliga saker får utredningen visa. Det är bättre att ta i för mycket än för litet.

Vad händer nu?

– Utredningen fortgår. Anhöriga och boende som behöver stöd och också arbetskollegor som behöver, får krisstöd. Och vi väntar in utredningen. Jag håller mig informerad, säger Monica Brohede Tellström.

Flera informationsmöten har hållits på plats där anhöriga har bjudits in.

Monica Brohede Tellström säger att hon tänker försäkra sig om att de som har det närmaste ansvaret för boendet tar sitt ansvar och att allt som är relevant kommer fram.

Så här långt tycker hon att kommunen handlat snabbt och bra.

– Ja, det tycker jag absolut, av det faktum att de agera så fort anmälan om missförhållande kom har de agerat kraftfullt.

Inga andra boenden drabbade

Efter att anmälan blev känd har kommunen även undersökt om kommunens övriga boenden kan vara drabbade av liknande missförhållanden, som dåligt bemötande och dåligt språk. 

– En anmälan som lett till åtgärder av den här omfattningen har jag inte varit med i Nacka, och jag ser det som en mycket ovanlig händelse. Jag kan absolut säga att man kan känna sig trygg både som boende på våra boenden, och som anhörig, säger Monica Brohede Tellström.

När kommunens utredningar blir klara är oklart:

– Det kan dröja ett tag eftersom det är så många inblandade, säger Katarina Friskman.

Läs mer om Nacka: De kan få närakut efter beslut på tisdag

Läs mer om Nacka: Ännu en mobilstöld i Nacka