Utsatt för bilbrott – fyra gånger om

Bilinbrott och bensinstölder plågar Järfälla och Upplands-Bro. Hittills i år har det inträffat 20 sådana brott i veckan.

Mikael har drabbats fyra gånger.

Många invånare i Järfälla och Upplands-Bro har den senaste tiden råkat ut för bilstölder, bilinbrott och slangningar. Fram till den 20 februari begicks 98 sådana brott i Järfälla, vilket är 21 fler än samma period året innan. Även i Kungsängen har polisanmälningarna tredubblats jämfört med i fjol.

Polisen riktar misstankar åt ett särskilt håll.

– Vi har tre män från Järfälla och Upplands-Bro mellan 30 och 50 år som är extremt aktiva. De har varit inlåsta och kommit ut efter nyår, säger närpolischefen Anders Jacobsson.

Närpolisen misstänker att de tre männen starkt har bidragit till att de här brotten har ökat. Det pågår en intensiv spaning mot dem.

– Vi försöker att komma åt deras förråd. Vi försöker hitta gods som kan knyta dem till de här brotten, säger Anders Jacobsson.

30 av brotten har begåtts på parkeringar kring Barkarby handelsplats. Andra utsatta platser är parkeringar kring Hemköp och McDonalds i Stäket. Tjuvarna är blixtsnabba, berättar polisinspektören Roland Borgström.

– Det händer att folk handlar på ett ställe och åker vidare till nästa. Om de låter varor ligga kvar i bilen så lockar det tjuvar. De går fort som sjutton, säger han.

Mot en av de aktuella männen gjordes nyligen en husrannsakan.

– Vi håller på med en utredning. Det kan dessvärre vara svårt att knyta gods till anmälningar, säger Roland Borgström.

Mikael i Brunna har den här vintern råkat ut för två bilinbrott och två bensinstölder. Den senaste slangningen skedde i början februari efter att han hade tankat fullt. Han såg inga yttre skador utan var på väg mot Kungsängen då han fick motorstopp.

– När jag öppnade tankluckan så ramlade det inre tanklocket sönder. Det är anmärkningsvärt att ingen ser när någon slangar 60 liter bensin från en bil, säger Mikael.

Mikael är trött på att det händer gång på gång. Vid ett bilinbrott betalar han nästan 2 000 kronor i självrisk till försäkringsbolaget.

– Det börjar bli tjatigt och det är framförallt dyrt.

De många bilrelaterade brotten har skapat en otrygghetskänsla.

– De flesta som jag känner har blivit drabbade. Antingen av bensinslangningar eller har de fått något stulet från sin bil.

Ett bra sätt att skydda sig är att parkera i garage. Ett annat råd är att inte förvara dyrbara saker i bilen. Om bilen är av äldre modell och saknar startspärr är det smart att skaffa en rattkrycka.

Vi har tre män från Järfälla och Upplands-Bro som är extremt aktiva.anders jacobsson, näpochef

Fakta

Rejäl ökning av bilbrott

Den 1 januari–20 februari i år rapporterades 98 bilbrott i Järfälla, det kan jämföras med 77 anmälningar samma period i fjol.

Även grannkommunen Upplands-Bro har drabbats hårt, den 1 januari–13 februari anmäldes 36 brott – 33 av dem i Kungsängen.

I siffrorna ingår bilstölder, försök till bilstölder, bilinbrott och bensinstölder.

Källa: Närpolisen