Ny butik för utsatta öppnar i Hägersten

Verksamhetschefen Johan Rindevall har fullt upp för att få i ordning butiken.
Verksamhetschefen Johan Rindevall har fullt upp för att få i ordning butiken.
I Tempos gamla lokaler i Hägerstensåsen är någonting på gång. Det är Matmissionen som jobbar för fullt för att öppna en social matbutik där ekonomiskt utsatta kan handla billiga varor, som annars hade slängts i soporna.
– Ända sedan vår butik i Rågsved brann ner har vi velat öppna en butik söder om stan, säger verksamhetschefen Johan Rindevall som förbereder inför öppningen den 14 mars.

I Tempos gamla lokaler i Hägerstensåsen står pallar med bönor, inlagd gurka och tekartonger redo att ställas upp i hyllorna. Det är än så länge ganska tyst och lugnt men i en av gångarna står Alina Åstrand och lyfter upp risförpackningar.

– Det är min första dag jag jobbar här. Jag fick jobbet via Stadsmissionen och jag tycker att det känns jättekul att hjälpa till och starta upp butiken.

Adina Åstrand jobbar sin första dag i butiken och hon tycker att det känns roligt att vara med och starta en social matbutik. Foto: Erik Lejdelin

I butiken finns också verksamhetschefen Johan Rindevall som har fullt upp med att ta emot varor och svara i telefonen som ständigt ringer.

– Sedan våran butik brann ner i Rågsved har vi velat öppna en butik söder om stan, vi har öppnat en i Veddesta i Järfälla redan och vi vet att det finns ett behov på båda sidor om stan.

Butiken som slår upp dörrarna den 14 mars kommer ha fem heltidsanställda och på sikt upp emot 15 personer som ska arbetsträna. Johan Rindevall har varit med och startat alla Matmissionens butiker.

– Jag har alltid velat jobba i en idéburen organisation med en värdegrund jag kunde ställa mig bakom. Jag har jobbat mycket i butik tidigare så när jag fick erbjudandet att bli verksamhetschef kändes det helt rätt.

Johan Rindevall har en bakgrund som statsvetare men har av olika anledningar jobbat mycket i butik. Foto: Erik Lejdelin

Matmissionens sociala matvarubutiker har fått stor uppmärksamhet och det tror Johan Rindevall handlar om att butikerna blandar tre goda ting.

– Vi vet att det slängs hiskeliga mängder mat och det engagerar människor. Det kombinerat med att människor får komma hit och arbetsträna samtidigt som det hjälper människor med mindre pengar att handla billigare. Det tilltalade mig och det tilltalar nog många andra.

Många reser långt 

Matmissionen har delat ut 3000 medlemskort till människor som får handla till rabatterat pris, varav 1200 kort delades ut i Rågsved.

– Många av stammisarna från Rågsved har tagit sig hela vägen till Järfälla för att handla, så därför känns det bra att nu kunna öppna en butik i Hägersten.

Vad säger det om behovet att många är beredda att åka väldigt långt för att sig till era butiker? 

– Vi har haft medlemmar som åker från Södertälje till Järfälla för att handla. Det är dubbelbottnat, det är jättekul att konceptet fungerar samtidigt som det är jättetråkigt att behovet finns.

Butiken på Bäckvägen i Hägerstensåsen är den första butiken som öppnar i ett bostadsområde och i lokaler som många handlat mat i tidigare.

– Jag hoppas att det blir mer spring i butiken och förhoppningen är att vi med våra två butiker ska kunna hantera 40 ton varor i månaden. Varor som annars hade slängts.

Sirvan Sallar jobbar med färskvaror, en tjänst som kräver en del specialkunskaper. Foto: Erik Lejdelin

”Vi är inte ute efter att tjäna pengar här” – Sirvan Sallar

Sirvan Sallar är yrkescoach och ansvarar för butikens färskvaror. Han var också med att starta upp butiken i Rågsved.

– Jag tror att det är mycket bra för området att butiken öppnar. Av vad jag kan se så finns det ingen större matvarubutik i närheten.

Han säger att alla är välkomna att handla i butiken, men det är bara medlemmarna som får köpa för rabatterat pris.

– Vår verksamhet bygger på donationer från Willys och Hemköp, därför kan jag exempelvis inte alltid garantera att det finns mjölk varje dag. Jag håller också koll på marknaden på frukt och grönt, blir det säsong på något ska det speglas i priset även här. Vi är inte ute efter att tjäna pengar här, utan det vi tjänar återinvesteras i verksamheten, säger Sirvan Sallar.