Utslängd från Filippa Reinfeldts Instagram

Är det offentligt när politiker instagrammar på arbetstid?

Det frågar sig Södermalmsbon Anders Ljung som nu JO-anmäler landstinget – sedan han blockerats av Filippa Reinfeldt.

Det var i juli som Anders Ljung upptäckte att hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts (M) bilder inte längre dök upp i hans telefon, på det sociala bildmediet Instagram.

Han hade följt henne en tid och hade precis lämnat en syrlig kommentar på ett inlägg – då han upptäckte att han hade blockerats.

– Jag håller inte med henne politiskt och brukar käfta emot lite ibland. Den här gången hade jag påpekat att hon lade upp en bild på hur hon jobbade med sin blogg, i stället för att medverka i ett P1-program om säkerhet inom vården, säger Anders.

Hans första tanke var att det var lite roligt att han blockerats, men sedan började han tänka efter.

– Jag tycker att det är otydligt att man inte vet om det är privatpersonen eller politikern som postar. Hon är en folkvald politiker och lägger upp grejer på arbetstid, borde inte det vara offentligt precis som hennes e-post?

Det går att ställa in sitt Instagramkonto så att det blir privat, men det har inte Filippa Reinfeldt gjort. Över 10 000 personer följer hennes inlägg, som handlar om allt från politik till vad hon äter till lunch.

Anders mejlade till landstinget i juli, hänvisade till offentlighetsprincipen och bad dem att häva blockeringen. När han nu, tre månader och flera mejl senare, ännu inte fått något svar – trots att det ska ske skyndsamt – anmäler han landstinget till justitieombudsmannen (JO).

Han vill även få prövat om politikers Instagramkonton ska ses som privata eller offentliga.

– Det vore intressant att få veta vad det är som gäller.

Först efter att Lokaltidningen Mitt i kontaktade Moderaternas landstingskansli fick Anders svar: ”Här på Moderaternas landstingskansli ansvarar vi inte för ledamöternas privata sociala medier”.

Filippa Reinfeldts pressekreterare Gustaf Stenlund vägrar att låta Mitt i prata med Filippa Reinfeldt då han hävdar att Instagramkontot är privat.

Trots att hon har över 10 000 följare och lägger upp inlägg på arbetstid som delvis handlar om hennes jobb?

– Ja, det är så jag ser det, säger han.

Nu återstår att se om JO ser likadant på saken.