ANNONS

Utsläppet av zink är ett mysterium

Det stora zinkutsläppet i höstas är fortfarande ett mysterium

Nu planerar Stockholm vatten utökad provtagning för att spåra utsläppskällan.
ANNONS

Cirka ett ton zink har sedan 2011 runnit in i Bromma reningsverk, som tar emot avlopp från hushåll och industrier i Järva, Järfälla och Sundbyberg.

I början av december berättade Lokaltidningen Mitt i om utsläppen av det miljöskadliga giftet. Ännu drygt en månad senare står reningsverket, liksom miljöförvaltningarna i de tre kommunerna, frågande inför var de enorma mängderna zink kommer ifrån.

Utsläppen har skett vid enstaka tillfällen, framförallt på höstarna. Omkring 200 kilo släpptes ut så sent som i oktober i år.

Stockholm vatten har utan resultat sökt efter utsläppskällan i de tre kommunerna.

Efter att ha bett om upplysningar från allmänheten har sammanlagt sju tips kommit in, enligt Ragnar Lagerkvist, ingenjör på Stockholm vatten. Flera av tipsen har kommit från anställda på andra reningsverk.

Något tips som kan leda vidare?

– Det är svårt att säga nu, det är inget som jag tror är klockrent, säger Ragnar Lagerkvist.

De som hört av sig föreslår bland annat att zinket kommer från schampo eller kraftvärmeverk. Men det stämmer inte med de mängder som släppts ut vid ett enstaka tillfälle.

– Någon trodde att det kom från vägarbeten mellan Kista och Hjulsta. Vi har kollat den uppgiften och det finns inte skäl att tro att det är därifrån, säger Ragnar Lagerkvist.

ANNONS

Nästa höst planerar de tre kommunerna och Stockholm vatten att placera provtagare på fler platser i ledningsnätet, för att försöka spåra utsläppskällan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.