Utställning: Så blir nya Danderyds sjukhus

Framtidsskiss, interiör.
Framtidsskiss, interiör.
Framtidsskiss, taket.
Framtidsskiss, taket.
Ingela Lundberg och Paul Lindqvist
Ingela Lundberg och Paul Lindqvist (M) framför nya akuten.
danderyds sjukhus akutmottagning
Framtidsskiss, exteriör.
Vad är det som händer på Danderyds sjukhus? Det byggs och stökas överallt. Den 1 juni öppnar en utställning i huvudentrén som ska ge en inblick i de stora projekten.

Danderyds sjukhus har länge varit en byggarbetsplats. Och än är det inte klart.

– Det är en massa projekt parallellt. Det stora projektet är den nya akutmottagningen som kommer att knyta ihop sjukhuset på ett nytt sätt, säger Paul Lindqvist, fastighetslandstingsråd.

Den nya akutmottagningen byggs i mitten av sjukhuset och ska kunna ta emot 100 000 akutbesök på ett år mot dagens 90 000. Akuten ska vara klar under 2019.

När detta sker ska sedan olika avdelningar flyttar runt. Bland annat ska dygnet runt-vård på sjukhuset centraliseras hit.

– Vi kan då effektivisera med kompetens men också med personal nattetid. Det här blir hjärtat av sjukhuset, säger Ingela Lundberg, programkontorschef på sjukhuset.

Förutom den nya akuten rustas även sjukhusets södra del, godsmottagningen och infektionskliniken.

Dyrare än planerat

Paul Lindqvist (M) kan inte svara på vad totalnotan blir men den nya akuten landar på omkring 2,2 miljarder kronor. 500 miljoner mer än planerat.

– Det hänger delvis ihop med att vi har en kraftig överhettning på byggmarknaden i Stockholm. Det slår mot alla, även landsinget, säger Paul Lindqvist (M).

Den 1 juni öppnar en utställning i huvudentrén som ska ge framförallt personal, patienter och anhöriga insyn i de stora byggprojekten som nu pågår.