ANNONS

Utställning i nya stadshuset – Han hyllar sin inre 15-åring

Fredrik Landegren 1976 och 2019  i Lidingö stadshus. På nutidsbilden står han framför verket som inspirerats av teckningen han gjorde 1973.
Fredrik Landegren 1976 och 2019 i Lidingö stadshus. På nutidsbilden står han framför verket som inspirerats av teckningen han gjorde 1973.
1973 gjorde den blyga 15-åringen Fredrik Landegren en teckning i Källängens skola.
Nu ställer han ut i nya stadshuset med jättemålning inspirerad av teckningen han en gång gjorde.
ANNONS

För konstnären Fredrik Landegren började konstkarriären på Lidingö. Där ställde han ut i det då nya stadshuset 1976.

Nu, över 40 år senare, kommer han tillbaka och blir den första konstnären som ställer ut i stadshuset när det öppnar efter den omfattande renoveringen.

Tecknade på Källängens skola

Utställningen heter ”Tiden som gått…”. Här visar Landegren både nya verk och saker han gjorde under 1970-talet. Fredrik Landegren har en lång konstkarriär bakom sig med otaliga utställningar, hans konst finns också på offentliga platser som en 36 meter lång konstvägg vid Fruängens bussterminal.

Men det var på Lidingö allt började. Redan innan utställningen i stadshuset 1976. Tre år tidigare var han elev på Källängens skola och valde konststudier i  ”fritt valt arbete”.

– Jag var lite blyg och ville vara i fred med mitt tecknande, det var så lugnt och skönt på ”fritt valt arbete”, berättar han.

Han hade sett Salvador Dail på Moderna museet – något som påverkade honom mycket – och fram växte då den teckning som inspirerat till det nya verk som nu visas i stadshuset. En två gånger tre meter stor surrealistisk målning.

Teckningen från 1973 finns kvar.

– Jag har inte målat surrealistiskt sedan jag gjorde teckningen på Källängen. Det här blir litet teenage time revisited, säger han.

ANNONS

Utställningen ”Tiden som gått…” visas i stadshusets foajé  och pågår mellan 7 september och 6 oktober.