Min lokala hjälte

Utställning visar tysk ingenjörskonst

Rainer Fussgänger och Lisa Blumenthal vid utställningen i Messingen.
Rainer Fussgänger och Lisa Blumenthal vid utställningen i Messingen.
Uppfinnarlandet Tyskland står i fokus i en utställning som just nu pågår i Messingen.

Syftet är att öka intresset kring Tyskland och få fler att vilja lära sig tyska.

Vid sju olika stationer får besökaren lära sig mer om tyska uppfinningar och innovationer inom bland annat optik, information, kommunikation och energi. Vid stationerna får man prova sina egna kunskaper. Bakom utställningen står Goetheinstitutet.

– Vi vill förmedla en positiv bild av Tyskland och göra reklam för det tyska språket, säger Lisa Blumenthal som är utställningsguide.

Utställningen är öppen för alla men riktar sig främst till gymnasieelever som pluggar tyska. Elever från hela Stockholmsområdet och Uppsala väntas komma till Messingen för att besöka utställningen som pågår fram till den 9 september.

Det tyska språket har de senaste åren tappat i popularitet bland svenska gymnasieelever till förmån för bland annat spanska. Lisa Blumenthal menar att det är viktigt att visa att tyska kan vara spännande.

– Tyskan kan verka lite svår och därför tråkig. Därför är det viktigt att visa hur spännande Tyskland som land är. Vi försöker få tyskan att bli lite coolare, säger hon.

Rainer Fussgänger, som är språkkonsult på Goetheinstitutet, håller med.

– Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner men när eleverna ska välja språk är de 13 år och bryr sig mer om vilket språk man kan prata på semestern, säger han.

han kan själv vittna om hur tyska företag i Sverige är i behov av tysktalande personer.

– Det är idag riktigt svårt för dessa företag att hitta unga personer som kan tyska, säger han.