Utvisningshotade Sturebyfamiljen får stanna

Hela Familjen utvisas efter 10 år i Sverige. Pappa Gairat Gofforov, Lilla killen Sardorbek Sattorov
Pappa Gairat Gofforov med sonen Sardorbek.
Bröderna Timurbek, 12, och Sardorbek Sattorov, 9, som går på Sjöängsskolan, har levt hela sina liv i Sverige. Trots det skulle Sturebyfamiljen utvisas efter tio år i Sverige.
Men nu har Migrationsdomstolen upphävt beslutet.
– Det är väldigt positivt, säger familjens ombud Katrin Eisen.

Mitt i når mamma Aziza Akhmedjenova när hon är på väg hem från jobbet. Det har varit en omtumlande dag. Bara några timmar tidigare har advokat Katrin Eisen ringt och meddelat glädjebeskedet: Familjen kommer att få stanna i Sverige.

Vi är lättade. Vi har väntat på det här i tio år.

Aziza Akhmedjenova.

– Det känns jättebra! Vi är lugnade och lättade. Vi har varit oroliga och tänk på det här hela tiden men nu är vi framme. Vi har väntat på det här i tio år, säger Aziza Akhmedjenova.

Familjen kom till Sverige från Uzbekistan för tio år sedan. Föräldrarna Gairat Gofforov och Aziza Akhmedjenova hade med sig sin då tvååriga son Timurbek Sattorov. Lillebror Sardorbek är född i Sverige.

Barnen, som går på Sjöängsskolan, säger själva att de är svenska och kan ingen uzbekiska. Gairat är snickare och Aziza jobbar som undersköterska och de har hela tiden haft arbetstillstånd, vilket inneburit att de har kunnat stanna i Sverige.

Men 2018 fick pappa Gairat och barnen återreseförbud, vilket innebar att Gairat inte kunde få nytt arbetstillstånd och att familjen skulle utvisas till Uzbekistan.

”Ovanligt att Migrationsverket ändrar sig”

Familjen överklagade beslutet och i mars meddelade Migrationsverket att det finns skäl att upphäva återreseförbuden. Migrationsdomstolen delar den bedömningen och upphäver nu återreseförbuden.

Det är inte så vanligt att Migrationsverket ändrar sig. Men det visar att de verkligen inte hade tittat på alla omständigheter.

Katrin Eisen, advokat.

– Det är så klart väldigt positivt. Det ska jättemycket till för att det inte ska bli ett uppehållstillstånd för hela familjen, själva sakfrågan är egentligen klar, säger familjens ombud Katrin Eisen.

Är du förvånad över den här vändningen?

– Det är inte så vanligt att Migrationsverket ändrar sig, de brukar stå fast vid det de har sagt. Det är väldigt ovanligt att man tar tillbaka ett återreseförbud. Men det visar att de verkligen inte hade tittat på alla omständigheter. Det är egentligen inget nytt som kommit fram, men vi har framhållit hur länge familjen har bott här, att föräldrarna har arbetat hela tiden och barnens anpassning.

gofforov

Timurbek och Sardorbek och pappa Gairat firar glädjebeskedet med tårta.

Firar med tårta

Än är det inte helt klart. Migrationsverket har medgett att de formella kraven för uppehållstillstånd för arbete är uppfyllda, men eftersom barnen inte har pass måste myndigheten först ge barnen så kallade främlingspass innan man kan besluta om uppehållstillstånd.

– Det är aldrig helt klart innan beslutet är fattat, men det är väldigt liten sannolikhet att det inte skulle bli så. Jag har sagt till familjen att de kan fira lite nu, så får de väl fira igen när beslutet kommer, säger Katrin Eisen.

Aziza Akhmedjenova vågar inte andas ut innan det är helt klart. Det finns fortfarande lite oro.

– Jag har inte hunnit berätta för barnen, nu ska jag hem och landa och vara med familjen. Jag köpte med mig tårta på vägen hem, säger hon.