V vill slå vakt om grönområdena

I måndags var projektet Rinkebyterassen uppe i fullmäktige och i samband med det efterlyser Vänsterpartiet ett helhetstänk kring Järvafältet.

Rinkebyterassen är ett i raden av alla byggprojekt som är på gång vid Järvafältet. Det byggs för mycket utan en övergripande helhetsbild, menar Vänsterpartiet.

– Det finns ju ingen ­översiktlig planering av Järvafältet, man bara kommer ut med en grej i taget och plötsligt är fältet borta, säger oppositionsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).

Bo Sundin (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, avfärdar kritiken och hänvisar till Järva vision 2030 som togs fram för ett par år sedan.

– Där finns allt beskrivet, vad vi vill bygga och var. Det är alla partier utom Vänsterpartiet med på. Det handlar om att bebygga alla stadsdelar kring fältet, men inte själva fältet.

Samtidigt finns det planer på 5 000 bostäder, en begravningsplats vid Hjulstakorset i anslutning till förbifarten, och på nya radhus i Akalla. Även på Sundbybergssidan av Kymlingelänken byggs det för fullt.

– Vissa saker lappar över varandra och vi får se vad det blir i slutändan. Den här oron tycker jag är något överdriven, säger Bo Sundin.

Vänsterpartiet håller inte med.

– Den stora attraktionen med Järvafältet är att man har de här stora grönområdena i närhet till bostadsområden och det är vad vi vill slå vakt om, säger Ann-Margerethe Livh.

Det finns ingen översiktlig planering av Järvafältet.