ANNONS

VA-utbyggnaden har ökat kraftigt

Nils Forsberg kan konstatera att efter anslutningen är bland annat trycket i duschen lika bra hela tiden.
Nils Forsberg kan konstatera att efter anslutningen är bland annat trycket i duschen lika bra hela tiden.
Allt fler Värmdöbor får kommunalt vatten och avlopp.

Målet är att nio av tio fastigheter ska vara anslutna om 20 år.
ANNONS

Nils Forsberg, som bott i Värmdövik i mer än 40 år, var snabb med att ansluta sitt hus till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Knappt hade kommunen lagt ut rören i somras innan han var beredd att gräva.

– Men det blev lite fel, för de sa till mig att gräva till 1,70 meters djup. När jag kom fram låg rören på 1,50 så jag fick gräva om en lång bit, säger han.

Nils hustru Irene tycker inte att det är så stor skillnad mot förut då de hade egen brunn – fast det är skönt att slippa att ringa till kommunen när toatanken ska tömmas.

Nils Forsberg visar stolt upp husets nya vattenmätare, placerad vid den nu överflödiga djupvattenpumpen och hydroforen.

– Man märker att det är skillnad när man duschar. Nu är det samma tryck jämt, säger han.

I Värmdö har utbyggnaden av kommunalt vatten- och avlopp tagit rejäl fart efter att kommunen anslutit sig till det stora reningsverket Käppala 2009. Bara förra året fick 735 hushåll kommunalt VA indraget. Jämfört med 2009 är det mer än tolv gånger så många och tanken är att utvecklingen ska hålla i sig. Politikernas mål är att alla hushåll på fastlandet ska ha kommunalt VA 2030.

Enligt Johanna Danielsson, VA-ingenjör på Värmdö kommun är efterfrågan stor. Varje vecka kommer det samtal från medborgare som undrar när turen kommer till dem.

– Folk ringer hit och undrar vad som händer, men ofta har det tagit stopp någon annanstans, säger hon.

I Värmdö kommun har man nämligen bestämt att områden ska detaljplaneras innan utbyggnad av VA kan ske. Och att detaljplaner överklagas är i dag mer regel än undantag.

ANNONS

Att ansluta sig till VA-nätet kostar i dag 210 587 kronor – en jämförelsevis hög summa, som de flesta, enligt Johanna Danielsson, ändå är beredda att ta.

Pengarna ska täcka kommunens kostnader för att lägga ledningar och anlägga nya pumpstationer – några pengar får kommunen inte tjäna på det här.

– I Värmdö handlar det om långa sträckor. Då blir det dyrt, säger Johanna Danielsson.