Vaccinet skyddar inte mot nya influensan

En förskola i Älvsjö med 40 barn tvingades hålla stängt på fredagen. Orsak: nästan hela personalstyrkan har drabbats av influensan.

Enligt landstinget kan det nu vara en ny influensavåg. Vaccinet biter inte mot den här typen av influensa.

Förskolan Baltazar i Långbro tvingades stänga på fredagen,

– Jag har en ordinarie av nio kvar. Jag har aldrig varit med om att man tvingas stänga under mina sex år här. Det blev en akut situation, säger Jeanette Nordh, förskolechef.

I sjukdomstider brukar det går att pussla och låna personal inom enheten. Men nu blev för många ordinarie sjuka på samma gång, och på andra förskolor inom enheten var det också bortfall, enligt Jeanette Nordh.

Enligt landstinget kan det vara en ny influensavåg nu. Tidigare på säsongen handlade det framför allt om den gamla svininfluensan, influensa A, men den är tydligt på väg ner. Influensan som går nu kallas influensa B.

– Tyvärr skyddar inte vaccinet mot den. Man gissar ju när man tar fram vaccin och här har man gissat fel. De barn som har fått näsdroppsvaccin är däremot skyddade, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare.

Influensa B är lik den tidigare influensan men leder oftare även till diarré och kräkningar.

– Men den brukar inte leda till att så många äldre blir lika svårt sjuka av den som av influensa A, säger Åke Örtqvist.

Mellan 3 500 och 4 000 personer i Stockholm har fått diagnosen influensa i år. Det kan naturligtvis vara betydligt fler som har varit sjuka eftersom många som ligger hemma i feber inte går till vårdcentralen för att ta prover. Toppen inträffade aningen tidigare i år, runt vecka 4-5, jämfört med runt sportlovet då det varit som värst de senaste åren. Influensasäsongen kan dock vara segdragen och det kan förekomma fall ända in i maj.

Den som tillhör en riskgrupp och nu får influensasymptom bör söka vård.

– Eftersom vaccinet inte tar tycker jag att man ska vara lite mer liberal med antivirusmedicin. Det ska ges tidigt om det ska ha någon effekt, säger Åke Örtqvist.