Krökt stång väcker starka känslor

Så här såg flaggstången ut innan den flyttade till Sergels torg.
Så här såg flaggstången ut innan den flyttade till Sergels torg.
En slokande flaggstång vid Sergels torg väcker starka känslor.
– Det är både olämpligt och osmakligt, säger Erik Slottner (KD) om konstverket som försvaras av Roger Mogert(S).

Det är Kulturhuset Stadsteatern som ställer ut konstnären Mattias Norström flaggstång på Sergels Torg. Flaggstången bär en svensk flagga och är krökt nedåt i toppen.

– I min konst jobbar jag med tydliga symboler som laddas med poetiska vändningar, något som rör om i det invanda och bestämda. För mig började det här verket utanför Biltema i Borlänge. I raden av flaggstänger såg jag plötsligt för mig hur en av dem krökte sig. Var det en bild av en sorts impotent manlighet? En sorg över att Zlatan är långtidsskadad? Eller var det Sverige som vände sig mot något nytt?, säger Mattias Norström i ett pressmeddelande.

Han rasar mot stången

Men någon som inte gillar konstverket är Kristdemokraternas gruppledare i Stadshuset, Erik Slottner.

– Det är både olämpligt och osmakligt att Sergels torg flaggar med svenska flaggan på en krökt stång. Är det så vi vill marknadsföra vårt land för besökare, nyanlända och våra egen medborgare?, säger han i ett pressmeddelande.

”Lev med det”

Roger Mogert (S), stadsbyggnads och kulturborgarråd i Stockholm försvarar å andra sidan konstverket  på twitter.

”Det är en böjd flaggstång, lev med det”, skriver han.

Flaggstången har ställts ut i Göteborg tidigare och ska nu stå vid Plattan i två veckor. Kulturhusets konstnärliga ledare försvarar den.

– Mattias Norströms verk är väldigt direkt och samtidigt djupt mångfacetterat. Flaggan betyder mycket för många. Men genom en enkel tvist på flaggstången sätter konstnären allt i gungning, säger Johan Wirfält, konstnärlig ledare på Forum/Debatt Kulturhuset Stadsteatern.