ANNONS

Väcktes av tjuv på stege

Erika Enestad, 33, vaknade till av ett obekant ljud. Vad hon först trodde var en fågel visade sig vara en man som via en stege var på väg in i huset.

– Jag blev såklart både chockad och rädd, säger Erika.
ANNONS

Händelsen inträffade strax före klockan tio på kvällen förra måndagen. Erika Enestad var hemma i Tureberg med dottern Elsa 1,5 år medan hennes man Claes var och tittade på fotboll i Gävle. Hon hade nattat dottern och låg och slösurfade i sängen när hon själv nickade till. Efter ett tag väcktes hon av ett obekant ljud.

– Jag hade ett fönster öppet och tänkte att det var fåglar som krafsade på taket eller möjligen råttor i rören, berättar hon.

Längre än så hann tankarna inte fara iväg. Plötsligt såg hon en stege i rörelse utanför fönstret.

– Min spontana tanke var att det var min man som kommit hem och höll på med något i trädgården. När den började vicka mot fönstret reste jag mig upp, gick fram till fönstret och rent instinktivt puttade jag undan stegen en bit.

Då insåg hon vad som höll på att hända. När hon tittade ut genom fönstret såg hon en man som precis skulle till att börja klättra upp mot fönstret. Skräckslagen börjar hon skrika på mannen.

– Jag ropar ett högt ”hallå!”, varpå mannen tvärvänder och springer hukande därifrån. Jag blev såklart både chockad och rädd, säger Erika.

Mannen försvann från platsen utan att lämna efter sig några skador på huset eller utan att ha fått med sig någonting. Däremot lämnades stegen kvar.

– Först trodde jag att det var vår stege, men när jag ringde till Claes sa han att den var inlåst i garaget. Det visade sig att stegen som användes i stället hade stulits av en granne som haft sin stege hängandes på fasaden. Jag och Claes vill gärna uppmana grannar och andra att inte ha stegarna hängandes olåsta på husfasaden utan att i stället ställa in dem i garaget, säger Erika.

Enligt Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholm, är det inte helt ovanligt att tjuvar använder sig av stegar vid inbrott.

ANNONS

– Det finns ingen statistik över hur många som tar sig in med hjälp av stegar, men att det förekommer vet vi ju. Det handlar generellt om att försvåra för inbrottstjuvar och då kanske det är dumt att ha stegen framme, säger han.

För Erika Enestad har tiden sedan inbrottsförsöket varit tuff.

– Det var en väldigt obehaglig upplevelse. Jag har haft fönstret stängt hela tiden och haft svårt att sova om nätterna. Man ligger och lyssnar efter ljud hela tiden. Jag har aldrig tänkt tanken på att något sådant här skulle kunna hända, men nu känns det inte lika tryggt längre, säger hon.

Polisen hade vid den här tidningens pressläggning inte gripit någon misstänkt gärningsman.

Fakta

Bostadsinbrotten i Sollentuna ökar

Bostadsinbrott och försök till bostadsinbrott har ökat jämfört med förra året.

Hittills i år (1 januari-16 september) har 213 brott anmälts.

Förra året (1 januari-16 september) anmäldes 175 stycken.

Under hela 2014 polisanmäldes 258 inbrott eller inbrottsförsök.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.