ANNONS

Grannar i Kista: ”Det lät som fullt krig”

Skottlossning vid Kista Gård
Polisens tekniker var på plats hela torsdagen.
Skottlossning vid Kista Gård
Avspärrat under torsdagen.
Skottlossning vid Kista Gård
Polisens tekniker undersökte hela parken under torsdagen.
Flera grannar till Kista gård hörde skottlossningen och explosionen vid Kista gård under torsdag natt.
– Jag hörde 15 till 16 skott, som från ett automatvapen. Sedan hörde jag en smäll och någon som skrek hjälp mig, berättar en av grannarna.
ANNONS

Strax innan midnatt på onsdagen avlossades ett 20-tal skott följt av en explosion i parken till Kista gård. När polisen kom till platsen hittades två skadade personer som fördes till sjukhus. Polisen har inlett en förundersökning gällande försök till mord, men är i övrigt förtegna om övriga uppgifter angående vad som hänt.

Skottlossning vid Kista Gård

Hela Kista gård var avspärrat efter skottslossningen. Foto: Anna Z Ek

Under torsdagen var hela parken avspärrad för att göra en teknisk undersökning av parken. De knackade dörr i området för att höra vittnen. På eftermiddagen togs avspärrningarna ner. En bil som fanns vid stora huset har tagits med för teknisk undersökning.

Skottlossning vid Kista Gård

En bil fraktades bort för undersökning. Foto: Anna Z Ek

Inga misstänkta än

– Vi har fortfarande ingen eller inga misstänkta, men forsätter att jaga vittnesuppgifter, säger Kjell Lindgren på polisens mediecenter.

En av de boende som bor i husen intill parken beskriver det som lätet av ett krig.

– Jag vaknade av smattrandet. Det lät som ett automatvapen. Det som upprör mig är att kommunen har låtit Kista gård förfallit så under alla år. Nu har det blivit en plats för skumma typer, säger han.

ANNONS

Skottlossning vid Kista Gård

Även lekparken nedanför gården spärrades av. Foto: Anna Z Ek

Han har flera gånger försökt att kontakta kommunen med förslag om att driva ett kafé på gården i deras bostadsrättsförenings regi, i väntan på att de nya ägarna ska börja renovera. Förra sommaren sålde Stockholms stad Kista gård till Kista gård holding AB, som vill göra gården till ett lyxhotell och finare restaurang.

– Men det går inte att komma fram till kommunen, de har bara låtit den här platsen förfalla. Och de nya ägarna har inte gjort något åt gården än, säger han.

En annan granne håller med.

– Det är ansvarslöst att lämna det här kulturarvet som Kista gård är åt sitt öde. Nu har det blivit en plats för knarkhandel i stället, säger han.

Benjamin Dousa (M), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, lämnar idag in en skrivelse till nämnden som har sammanträde ikväll där han kräver trygghetsfrämjande insatser i Kista gård.

Tillhåll för kriminella

”Parken Kista gård ingår i stadsdelsförvaltningens ansvarsområde och har den senaste tiden blivit ett tillhåll för kriminella. Flera övergivna hus och stora, mörka, ytor blir en bra miljö för dessa. Det är särskilt allvarligt eftersom många, familjer, barn och unga, går igenom parken till och från Kista galleria. Gårdagens skottlossning är ett exempel på att förvaltningen måste göra mer”, skriver han.

 – Den socialdemokratiska ledningen har bara prioriterat Rinkeby och Husby, trots att polisen bekräftat att både Kista och Akalla blivit värre. Det är ett enormt svek mot oss som bor här. Därför kräver vi nu att ytterligare åtgärder vidtas för ökad trygghet i Kista gård, säger Benjamin Dousa.

ANNONS