Vad ska hända med Stinsen?

"Jag tränar på Friskis här, de är jättebra. Men rent butiksmässigt är Stinsen inte särskilt kul. Jag åker hellre några stopp till Mall of Scandinavia", säger Oskar Karlsson från Viby.
"Jag tränar på Friskis här, de är jättebra. Men rent butiksmässigt är Stinsen inte särskilt kul. Jag åker hellre några stopp till Mall of Scandinavia", säger Oskar Karlsson från Viby.
Stinsen har länge dragits med tomma butiker.

Samtidigt finns massor av byggplaner i området runt omkring.

Nu undrar många: vad ska egentligen hända med Stinsen?

Gina Tricot, Make Up Store och Brothers – den senaste tiden har flera butiker i Stinsen klappat igen.

Hos flera av företagen finns en oro för framtiden.

– Vi frågar gång på gång vad som ska hända, vi vill ha besked. Vi hoppas förstås att gallerian ska finnas kvar, säger Zara Fakoor på Guldfynd.

Hon hoppas att de tusentals planerade bostäderna i närområdet, bland annat vid Ica Maxi, ska ge Stinsen ett bättre kundunderlag.

Stinsens framtid har blivit en snackis även på nätet. Efter kommunens informationsträff om Häggviks framtid i slutet av januari började det florera rykten om att även centrumets ägare ska satsa på bostäder.

Stefan Berg, fastighetschef för Norden på CBRE Global Investors som äger Stinsen, vill varken förneka eller bekräfta några rykten. Däremot är frågan om framtiden högaktuell.

– Vi håller på att utvärdera hur Stinsen på bästa sätt kan passa ihop med det stadsliknande område som håller på att växa fram. Där måste vi ha en dialog med kommunen. Men vi har inga färdiga idéer eller planer, och jag vill inte föregå det utredningsarbetet.

Han säger också att det för närvarande inte finns några planer på att sälja fastigheten. Den stenhårda konkurrensen från andra gallerior i området är inget som får ägarna att vilja dra sig ur, säger Stefan Berg.

– Vi ser positivt på Häggvik och områdets långsiktiga potential.

Om ett antal år kommer Stinsen att ligga mitt i ett stråk av stadsliknande bebyggelse från Sollentuna centrum, upp via Turebergs allé och bort till handelsområdet.

Och alla fastighetsägare i området som vill bli en del av detta har en ett bra förhandlingsläge med kommunen.

– När det gäller Stinsen har vi inte mottagit någon formell förfrågan ännu. Men vi ser att det pågår ett mycket aktivt arbete med bostäder bland de fastighetsägare som redan i dag har färdiga byggrätter. Och om det skulle visa sig, rent hypotetiskt, att ytterligare fastighetsägare vill resonera om en förändring mot mer stadsliknande bebyggelse, då är vi redo att föra ett sådant resonemang, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Thomas Ardenfors (M).

Hur vill du att Stinsen ska utvecklas?

..

Torsdag den 18 februari, kl. 10.00

Eva Tunér, Tureberg:

– Jag vet att det inte går bra för affärerna i Stinsen. Det skulle vara bra om man bygger bostäder här, då blir det ett ännu bättre underlag för en sydlig entré till pendeltåget i Häggvik.
Mats Base, Kärrdal:

– Jag tycker att det är bra precis som det är! Många centrum har fått storhetsvansinne, men Stinsen är harmoniskt och lättillgängligt och det är lätt att hitta parkeringsplats.
Per Björk, Häggvik:

– Jag vill att Stinsen ska överleva och att de tomma lokalerna fylls. Kanske kan man lägga parkeringsplatsen i ett garage och bygga bostäder ovanpå. Det vore bra om man kunde öppna den södra uppgången till pendeltåget.
Helena Däcker, Törnskogen:

– Det är bra som det är, jag handlar här en eller ett par gånger i veckan. Om det är något jag saknar så är det en garderob där man kan lämna in sina vinterkläder innan man går och handlar.