Min lokala hjälte

Vad ska korsningen heta?

På grund av tvärbanans bygge blev Ankdammsrondellen en korsning utan namn. Nu vill Solna har hjälp med den saken.
På grund av tvärbanans bygge blev Ankdammsrondellen en korsning utan namn. Nu vill Solna har hjälp med den saken.
Ankdammsrondellen försvann i och med bygget av tvärbanan, och blev i stället en korsning.

Solna stad öppnar nu upp för att döpa om platsen och vill veta vad Mitt i:s läsare tycker!

Tusentals bilar har passerat genom Ankdammsrondellen sedan den invigdes 1960. Men för ett år sedan blev rondellen en korsning – dock utan att få ett nytt namn.

Enligt Fredrik Leijonmarck, trafikingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen, finns inget formellt namn på korsningen.

– Kalla den för Ankdammskorset i stället, säger han.

I och med att rondellen försvann var SL även tvungna att byta namn på hållplatserna vid korsningen. Numera går de under de säkert korrekta men ack så trista namnet Solnahallen.

Solnaborna verkar dock inte nöjda med det. I våras skrev en Virebergsbo på SL:s dialogsajt att han ville att korsningen skulle heta Rogers korsning eller Rogersplan, efter hans älskade pappa.

”Min käre far fyller snart år. Han är far till 5 barn i åldern 6–26 år. Ett av oss barn är dessutom autistisk och kräver mycket tid av honom. Han är helt enkelt en underbar pappa och en fantastisk förebild. Om ni skulle döpa hållplatsen efter honom skulle det göra honom överlycklig”, skrev mannen då.

Enligt Fredrik Leijonmarck har Solna stad regelbundna möten med SL och kan framföra önskemål om lämpliga hållplatsnamn.

Även Anders Ekegren (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, öppnar också upp för att platsen kan få ett nytt namn.

– Det är ingen fråga som har varit uppe för beslut men det är väl lämpligt att ändra namn på Ankdammsrondellen till något annat med tanke på att det inte är en rondell längre. Jag har inget bra förslag i dag men Mitt i:s läsare får gärna komma med förslag, säger han.

Solna stad har tidigare låtit medborgarna vara med och bestämma. När ett av torgen i Nya Ulriksdal skulle döpas valde man ”Hedvig Eleonoras torg”, efter ett förslag från en Solnabo.

Även i Sundbyberg har folket fått komma till tals. Bland annat röstade man nyligen fram ”Kymlinge­skolan” på en nybyggd skola i Ursvik och ”Signaltorget” och ”Fabrikstorget” vid den ombyggda Signalfabriken.

Vad tycker du att korsningen ska heta? Skicka ett förslag och en kort motivering till redaktionen så kanske du är med och skriver Solnahistoria.

Vy över Ankdammsgatan från kvarteret Dikten, Virebergsvägen, året var 1962.

Fakta

Barnens ankdamm gav namnet

Vid tillkomsten av Huvudsta fanns inga gatunamn utan endast namn på husen.

Brevbäraren Arvid Tydén satte då med hjälp av dottern Edith Pihlblad namn på gatorna, bland annat fick Ankdammsgatan sitt namn för att den gick till en damm som barnen åkte skridskor och kana på. De kallade den för Ankdammen.

Källa: Solna stad