ANNONS

Vad stör du dig på oftast på tuben?

Ibland bryter folk mot de oskrivna reglerna i kollektivtrafiken vilket skapar irritation. Vad är ditt vanligaste irritationsmoment?
Ibland bryter folk mot de oskrivna reglerna i kollektivtrafiken vilket skapar irritation. Vad är ditt vanligaste irritationsmoment?
Varje dag trängs 780 000 främlingar i Stockholms tunnelbana, bussar och pendeltåg. Är det inte konstigt att det går så pass bra som det ändå gör?

Hemligheten stavas vett och etikett.
ANNONS

I storsäljaren ”Sapiens – en kort historia över mänskligheten” pratar författaren om hemligheten bakom vår framgång som art. Människan är det enda djuret som kan samarbeta flexibelt i stora antal. Schimpanser kan samarbeta om att lösa problem de aldrig tidigare stött på, men bara i mindre grupper. Bin kan samarbeta i tiotusental men är begränsade i de situationer som evolutionen programmerat dem för.

Det är få ställen där vår samarbetsförmåga sätts på prov som tunnelbanan under morgonrusningen. Är det inte egentligen rätt konstigt att det går så pass smidigt som det gör när 780 000 främlingar ska samarbeta i trånga utrymmen.

Hemligheten är att flertalet av oss är överens om vissa, mer eller mindre oskrivna regler för hur man beter sig. Håll vänster i gångarna, stå till höger i rulltrappan och lämna plats för avstigande.

Men ibland brister det. Folk följer inte de oskrivna reglerna och vi blir irriterade.

Nu gör vi en insats och samlar in de beteenden som folk stör sig på oftast i kollektivtrafiken. Svara på vår 1-minutsenkät här under.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.