Fylleri och stök i fotbollens spår

”Fylleriet har varit jävligt. Folk har suttit ute i parken på kvällarna med öl som man köpt på systembolaget och tittat på matcherna över stängslet till området”, säger Gustavo Aguerre som bor precis bredvid Gården på Norra Bantorget.
”Fylleriet har varit jävligt. Folk har suttit ute i parken på kvällarna med öl som man köpt på systembolaget och tittat på matcherna över stängslet till området”, säger Gustavo Aguerre som bor precis bredvid Gården på Norra Bantorget.
En fotbollsfest, eller bara en massa stök? Åsikterna om Norra Bantorgets förvandling till ett fotbollsläger under juni månad är blandade.

– En katastrof, säger Gustavo Aguerre, som bor precis intill.

Få har väl missat att det pågått ett Europamästerskap i fotboll under nästan hela juni. Bland grannar kring Norra Bantorget är den risken troligtvis minimal. Under hela mästerskapet har Norra Latins gamla skolgård fungerat som en mötesplats för fotbollsentusiaster från när och fjärran. Restaurang Gården har varit snudd på unik genom att kostnadsfritt visa matcherna utomhus på storbilds-tv och samtidigt servera öl och mat.

Men fotbollen har inte bara fört med sig glädje. Samma kväll som England slog ut Sverige blev flera personer utslängda från krogen och polispatruller har varit tvungna att patrullera området under matchdagar.

Bland grannar runt Norra Bantorget är reaktionerna blandade. De flesta tycker att det är kul med aktiviteter kring fotbollen, men att det blivit lite väl stökigt.

Flera nämner höga ljudnivåer sent på kvällarna samt fylla som de största irritationsmomenten.

– Jag tycker det är för jävligt. En katastrof. Jag hör hela matchen från min lägenhet. Jag förstår inte hur de har fått tillstånd, säger Gustavo Aguerre.

Närpolischefen Lars Lehman tycker generellt att det är positivt med aktiviteter när landslaget spelar, men säger att de blev tagna på sängen av stöket som upp stod kring Norra Bantorget.

– Vakterna inne har haft mycket att göra och det har varit en hel del problem utanför, säger han.

Minst en av kvällarna drabbades supportergäng med folk från de tre stora Stockholmsklubbarna samman för att slåss. Polisen tvingades ingripa.

– Det blev någon anmälan om misshandel och någon blev frihetsberövad, säger Lars Lehman.

Generellt tycker Lars Lehman att det är bra att nöjesutbudet är spritt över hela staden. Samtidigt anser han att de som bor i området har rätt att kunna sova.

– Man får göra en avvägning. Tidigare har vår bild varit att gästerna på den här krogen är mogna och skötsamma. Det har inte varit något stök, säger han.

Frida Thornberg, marknadschef på Stureplansgruppen som driver Gården tycker inte att det har varit stökigt.

– Tvärtom. Inne på området har det varit lugnt. Utanför området har vi gjort ett fåtal ingripanden under hela turneringen. Som mest har vi haft 30 vakter arbetande samtidigt, säger hon.

Generellt är de nöjda med satsningen och kan tänka sig fler evenemang på Norra Bantorget.

– Vi tycker att området skulle må bra av att få fler besökare och ett aktivare liv.

Fakta

Vad tycker du om fotbollsfesten på Gården?

Marcel Soloviov:

”För mig har det varit bra. Kundflödet har ökat. Och det är kul att folk får titta på fotboll. Men det har varit stökigt med mycket skrik och skräp.”
Sheila Singh:

”Jag tycker att det är trevligt. Det är bra att man utnyttjar området, men det ser rätt fullt ut. Det har inte varit så mycket buller som befarat.”
Åsa Johansson:

”Jag tycker att det är trevligt. I stället för att det bara står tomt. Det är bara synd att det är så jävla kallt.”
Åke Enlund:

”Det är kul det här. Men i början stördes vi av att de spelade väldigt hög musik och det är tråkigt att man spärrat av området.”