Promenad motar höstdepression

Känner du dig trött och lätt deppig? Ingen fara. Ge dig ut i löpspåret och svettas bort den lättare höstdepressionen.

Enligt Psykologiguiden är fysisk aktivitet den bästa medicinen mot höstdepression

Att den mörka årstiden nu är över oss räcker ofta för att få humöret att naggas i kanten. Många går in i en lättare höstdepression.

Men deppandet kan förebyggas med fysisk aktivitet, enligt Psykologiguiden.

Steffen Protze, sjuksköterska på Karolinska institutet i Huddinge, laddar med aktiviteter i höst.

– Det är underbart att vara aktiv under hösten. Jag känner mig mer motiverad eftersom luften är frisk och man svettas inte lika mycket som på sommaren, säger Steffen Protze medan han tar en paus från löprundan.

Han springer två till tre gånger i veckan, i minst en timme.

– Jag får energi och orkar arbeta hela dagen. Gör man ingenting är det lätt att känna trötthet och lättare deppighet, säger han.

Förutom att ge sig ut i löpspåret försöker Steffen Protze att cykla till arbetet och åka rullskidor, en aktivitet har han tagit med sig från tiden i Tyskland.

På ett kafé vid Stuvsta centrum fikar väninnorna Susanna Agebro och Therése Cevenell. Ett smart val då insupandet av dagsljus minskar risken för lättare höstdepression.

– Jag springer också. Att tränar och ta en bastu efteråt är härligt på hösten, säger Therése Cevenell.

Hon får medhåll av Susanna Agebro, som menar att löpningen ger mer pluseffekter än värmen.

De Huddingebor Mitt i träffar berättade att de njuter av hösten genom att vara aktiva – alltifrån promenader till svampplockning.

– Jag är ute och går med min hund Keehla minst fyra gånger om dagen. Jag känner mig piggare, säger Sara Andersson.

Enligt Psykologiguiden är det allra viktigast att vistas i dagsljus. Men regelbunden motion, minst en timme i veckan, samt undvika stress rekommenderas.

Årstidsbunden depression kännetecknas av trötthet som inte lindras av sömn, ett ökat sötsug och ett nedsatt immunförsvar.

Håller depressionen i sig och du känner dig nedstämd i mer än två veckor bör du enligt Vårdguiden kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning.

Vad tycker du om hösten?